Profilerne fra Boldklubben Marienlyst har succes med at komme til højere rangerede klubber. Hemmeligheden ligger i fokuseret træning og et ry for at benytte unge spillere, mener cheftræner Carsten Hemmingsen.

Fodbold: Denne sommer har Marienlyst måttet sige farvel til tre spillere, der har taget et skridt op ad karrierestigen. Esben Petersen og Mark Kongstedt har skiftet 2. division ud med 1. division i henholdsvis FC Fredericia og Fremad Amager, og Alexander Hemmingsen har fået et legat på et amerikansk universitet.

Det er ikke første gang, klubben fra Windelsvej sender spillere videre til de højere luftlag, og ifølge den nuværende cheftræner, Carsten Hemmingsen, er det ikke tilfældigt. Dels handler det om at få fat i spillere, der gerne vil det tage det ekstra skridt, og det sikrer Marienlyst ofte ved at få sikre sig helt unge spillere fra eksempelvis OB's U19-hold.

De har taget skridtet

Esben Petersen har af to omgange rejst fra Marienlyst til større omgivelser. Første gang var i 2013, da han skrev halvandet års kontrakt med AC Horsens. Denne sommer har FC Fredericia i 1. division haft snørren ude efter den offensive midtbanespiller, og det har ligeledes resulteret i halvandet års kontrakt.Samme vej tog forsvarsspilleren Benjamin Hansen for et år siden. Han fik to års kontrakt i FC Fredericia, hvor han stadig spiller i dag.

Mark Kongstedt har denne sommer taget skiftet fra Marienlyst til Fremad Amager i 1. division. Også Alexander Hemmingsen har denne sommer taget et skridt i sin fodboldkarriere. Han er skiftet til et amerikansk universitet - han havde i øvrigt tilbud fra fem universiteter i staterne.

 

- Derudover handler det om, at vi forbedrer dem på de områder, hvor vi synes, de mangler noget. Der er ikke stor forskel på 1. og 2. division, hvis man ser på driblinger, vendinger og afslutninger. Den store forskel ligger i at tage de rigtige beslutninger og at agere som en fodboldspiller. Det er det, de kigger efter i de større klubber, siger Hemmingsen, der samtidig lægger vægt på, at det ikke kun er noget han selv og Ole Stangerup i det nuværende trænerteam har bragt med sig. Sådan har det været i Marienlyst i længere tid.

Frivillig fredagstræning

Helt konkret har holdningen til spillernes udvikling i Marienlyst udviklet sig til et ekstra ugentligt træningspas om fredagen - ud over de tre faste, ugentlige træninger - for de spillere, der har lyst, og træningen bliver tilrettelagt efter spillernes egne ønsker.

- Der har blandt andre Mark Kongstedt været en hyppig deltager, og på den måde har han fået meget ekstra lagt på de områder, som den daglige træning med hele truppen har svært ved at klare, siger Carsten Hemmingsen, som også gerne hjælper spillerne videre.

- Det er en fordel for spillerne, at de ikke binder sig for håndører hos os, så det kan stå i vejen for et skifte, og vi hjælper gerne ved at give fri til prøvetræninger, hvilket man måske ikke ville gøre, hvis spillerne var på kontrakt, siger han.

En god cirkel

En del af forklaringen på Marienlysts succes med at sende spillere videre skal findes i det, at klubben traditionelt har mange unge spillere. Men når klubben er god til at få spillere videre, giver det også en større tilgang af unge spillere, så det bliver en form for positiv cirkel.

- Det gør også, at der ofte er spejdere ude for at se vores kampe. Man kan sige, at man er godt på vej, når Viggo (Jensen, red.) er til ens kamp, og han har set klart størstedelen af vores hjemmekampe i dette forår. Og jeg ved, at der også har været andre, siger Carsten Hemmingsen.

Cheftræneren er ikke i tvivl om, at det har stor betydning for de unge spillere fra eksempelvis OB's U19-hold, at de kan se, at man kan komme fra Marienlyst til 1. division, når de skal vælge deres første seniorklub.

- Det er jeg helt overbevist om. Også fordi de fleste spillere fra OB's ungdomshold har en agent, der hjælper dem med at vælge et sted, hvor de kan komme videre fra, siger han.

Næste mulighed for de unge Marienlyst-kæmpere til at overbevise talentspejderne er fredag den 21. juli, når odenseklubben skal til Esbjerg for at spille første træningskamp mod de vestjyske nedrykkere fra Superligaen.

  • Michael Bager

    Af:

    Jeg er journalist på Odenseredaktionen, hvor jeg skriver om stort og småt i byen og kommunen.