Herrer og kvinder er ude af trit

De fleste er enige om, at man i dans kalder sig selv for herrer og damer. Men er det nu rigtigt i andre sammenhænge? Foto: Scanpix

Herrer og kvinder er ude af trit

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

- Turde jeg allernådigst udbede mig den næste dans af den dame?

Nu er det blevet moderne med samtykkeerklæringer og høflig sprogbrug i en tid, hvor svenskerne i al deres uendelige visdom tillige har opfundet et køn, der hedder "hen".

Også det store idrætsforbund har betegnelser på kønnene, der indikerer en hård og indædt kamp mellem kønnene for at blive anerkendt på lige fod med hinanden. I landets allerstørste specialforbund Dansk Boldspil Union bruger man nu lige pludselig betegnelsen herrelandshold, som var de rød-hvide helte et hold af habitklædte charmører, der vil byde op til den næste Lancier i Pladderballe Forsamlingshus.

Men DBU er jo blevet direkte overrendt af kvindelandsholdets succes ved EM-slutrunden i Holland, hvor danskerne kæmpede sig til en sølvmedalje med en sådan ihærdighed, at køns- og arbejdskampen slog ud i lys lue på hjemmefronten, hvor antropologer, fagforeningsformænd, lommefilosofer og ligeretsforkæmpere i en skøn forening med et trylleslag mente, at kvinderne burde sidestilles med deres mandlige kolleger. Mange af disse mænd tjener flere penge på en måned i deres klubber end kvinderne på et helt år.

DBU blev presset op i en krog og er i hvert fald gået med til, at der ikke længere er noget, der hedder landsholdet. Det hedder enten herrelandsholdet eller kvindelandsholdet.

Det mandlige landshold skulle i den proces bombes tilbage til forsamlingshuset, hvor herrerne inklinerede de blussende generte damer på bænkene langs væggene.

Kvinderne ville end ikke gå med til et kompromis, så de skulle kaldes damer, ligesom man gør det i håndboldforbundet, hvor det af en eller anden grund altid har heddet herre- og damelandsholdet.

Den gordiske knude består blandt andet i, at udtrykket mandelandsholdet lugter for meget af testosteron og billig aftershave fra Köln og det kan vi jo heller ikke have.

Det virker som om DBU har sagt: Lad os i første omgang lukke munden på horderne af ligestillings-hære og kalde pigerne for kvinder. Mændene er sgu' ligeglade, hvad de kalder sig. De ved godt, at de er landsholdet og hedder Christian, Simon eller Kasper og derfor umuligt kan være kvinder eller damer.

Det er sjove er, at volleyballforbundet, hvis udøvere ellers har ry for at være nogle overstuderede, fremtidsorienterede og retfærdige røvere med IQ over gennemsnittet, bruger betegnelserne herre- og damelandsholdet. De kommende læger og professorer holder altså tilsyneladende af at blive betegnet med udtryk, der lugter af adelsdamer og kammerherrer.

Det samme gælder basketballforbundet.

Til gengæld er man mere konsekvent hos ishockeyspillerne og de tænkende skak-spillere. I begge forbund har man seniorer, men har naturligvis også plads til noget, der hedder kvindelandsholdet og kvinde-skak. Men mænd eller herrer er der åbenbart hverken i det knaldhårde spil med puck og stav eller i det grublende brætspil. Her har man kun seniorer eller ungdom, hvis man da ikke er kvinde eller dame eller pige.

I Tyskland er det lidt mere speget. Det tyske fodboldforbund kalder deres bedste mandlige landshold for "Die Mannschaft" og det giver jo god mening, fordi ordet "mandskab" jo indikerer kønnet bortset fra, at tyskerne så har "die Frauen-Nationalmannschaft". Til gengæld anvender man ikke 'altmodische' udtryk som "meine Damen und Herren", som ARD-moderator Heribert Fassbender ellers elskede det på direkte tv. Det er enten fodbold for "Männer" eller "Frauen".

Og hvad så med de herlige svenskere. De har stadig "Herrlandslaget" og "Damlandslaget", så konklusionen må være, at DBU har sejret ad helvede til. Eller?

Herrer og kvinder er ude af trit

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce