FC Svendborgs sort-orange fans var i det sædvanlige hopla på sidelinjen, da deres hold spillede endnu en kamp i nedrykningsslutspillet i 2. division lørdag eftermiddag. Det samme var de andre tilskuere, som trods krise i klubben og koldt blæsevejr

Svendborg: Bolden flyver i vinden og lander måske ikke lige dér, hvor det er meningen. For der står en bidende kold kuling ind over SfB's anlæg på Hellegaardsvej, mens de orangeklædte FC Svendborg-spillere kæmper, som gælder det livet - eller i hvert om at forblive i 2. division. Taber de til VSK Aarhus denne lørdag, er det endnu et lille skridt mod en truende nedrykning til Danmarksserien.

Krisen i FC Svendborg

Efter FC Svendborgs spillere strejker fra en træning i september, afsløres det bid for bid, at 2. divisionsklubbens økonomi er i ruiner. Der mangler 1,2 millioner kroner, og selvom en redningsgruppe skraber de manglende penge sammen midt i november, rasler de økonomiske skeletter stadig i skabene.370.000 kroner fra Nordeafonden og Dansk Boldspil-Union, som skal bruges til at betale en del af regningen for en ny multibane til amatørafdelingen i SfB, bliver i stedet brugt i FC Svendborg, og den ansvarlige - daværende formand Adam Ringsby-Brandt - er angiveligt siden løbet fra et løfte om at betale pengene af egen lomme.

Skat har også meldt sig på banen ved at bede om dokumentation for blandt andet kørselsgodtgørelse til FC Svendborgs spillere. Om Skat finder noget ulovligt - og om FC Svendborg derfor kan se frem til bøder og eventuelt pointstraf af DBU - er uvist, men det vil blive afgjort i løbet af de kommende måneder.

Men det kan også gå endnu værre, for en konkurs kan sende dem helt ned i Fynsserien eller sågar i serie 1 i allerværste fald. Og det er ikke en kamp, de 11 spillere på banen kan vinde. Her kan de hverken gøre fra eller til, for den kamp tager bestyrelsen og andre gode kræfter i FC Svendborg og SfB for øjeblikket i et forsøg på at redde klubben fra konkurs.

Det er på alle måder et skæbneforår for FC Svendborg og moderklubben SfB. Men blandt tilskuerne er der ingen slinger i valsen. Der er mødt cirka lige så mange op, som der plejer. Også selvom de ikke kender navnene på halvdelen af spillerne, der er nye, fordi de gamle forsvandt, da honoraret udeblev i den kriseramte klub.

Det fortæller Leif Nielsen, der er sikkerhedschef og frivillig hjælper ved eliteholdets kampe.

- Der er kommet godt 200 i dag, og det er nogenlunde, som det plejer, siger han og mener, at det er kedeligt med så meget negativ presseomtale af klubbens økonomiske rod.

Han er dog selv påvirket af situationen, og han fortæller, at han og flere andre selv har spyttet i den tomme kasse for at få tingene til at hænge sammen.

- Vi har selv lagt ud for øl og pølser til den næste kamp på Høje Bøge. Det er vel en 10-15.000 kroner, siger han og fortæller, at han selv har lagt en stor del af sin pensionsopsparing i klubkassen.

- Vi vil hjælpe så meget, vi kan, lyder det passioneret.

Vred på ex-formanden

"Hvis min kone var fra Aarhus, fik hun tæv - fik hun tæv", lyder det skrålende fra sidelinjen, hvor FC Svendborgs hardcore fanklub har taget opstilling. Deres stemmer drukner for en del i blæsten, inden spillerne på banen hører dem, men ingen tvivl om, at opbakningen til hjemmeholdet er til stede.

Krise eller ej, så står den lille syngende fanskare fast. Pludselig får tonen dog en anden lyd. "Adam skal i fængsel - Adam skal i fængsel", synger de knap så charmerende.

- Men det er hans skyld, at klubben nu er i fare for at gå konkurs, siger en af de orangeklædte fans vredt om den nu forhenværende formand Adam Ringsby-Brandt, der er en af hovedpersonerne i klubbens krise.

Martin Lassen, der er den ivrigste forsanger for fangruppen, tysser lidt på gemytterne.

- Lige meget hvad - om de rykker nok så meget ned, så bakker vi hundrede procent op om holdet, siger han hæst.

Vigtigt hold

Lidt derfra står Jens Lindbjerg og Kurt Albertsen og småfryser. De er også trofaste, kan man vist roligt sige.

- I de 42 år, vi er kommet her, er der kun 18 hjemmekampe, vi ikke har set, siger Kurt Albertsen.

- Men det er en forfærdelig situation, klubben er i. Det er rystende, hvad vi hører om bestyrelsen og økonomien. Tænk, at det er professionelle advokater, der ikke har styr på det og smider pengene væk. Og hvor er de blevet af, spørger Jens Lindbjerg og ryster på hovedet.

Han er også ked af, at en stor del af spillerne på divisionsholdet er rejst til forskellige Odense-klubber på grund af den økonomiske situation.

- Der er ikke helt den samme klubånd, som der var førhen. Men de nye spillere er ambitiøse, og så håber jeg, de kan rykke sammen i klubben, så de klarer skærene. For vi skal altså have et divisionshold her i byen, siger Jens Lindbjerg.

Det samme siger viceborgmester Henrik Nielsen (K), der sammen med datteren Louise, også er med på sidelinjen denne første kampdag i forårssæsonen.

- Jeg plejer nu ikke at se fodbold, men jeg vil gerne bakke op i den her kedelige situation. Jeg håber, de får rettet skuden op, for det er vigtigt for ungdommen, at vi har et tilbud på eliteplan. Det betyder meget for talentarbejdet i byen, siger han.

Kampen endte i øvrigt 0-4. Læs mere om, hvad der skete på banen her

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Sminket regnskab: Ekstraordinær generalforsamling i presset fodboldklub

Sminket regnskab: Ekstraordinær generalforsamling i presset fodboldklub

FC Svendborg-skattesag kan ramme advokatfirma

FC Svendborg-skattesag kan ramme advokatfirma

Ny mystik i multibanesag

Ny mystik i multibanesag