Zoom sejren ind på nethinden

Nina Gyalokay (med bolden) har brugt det meste af sin efterårsferie på at forbedre sine sportsresultater.
Foto: Andreas Bastiansen

Zoom sejren ind på nethinden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De 110 deltagere i en basket ball-lejr på idrætsefterskolen har fået meget mere end fysisk boldtræning med hjem

HILLERSLEV: "Clear" er et af de amerikanske ord, som Nina Gualokay, har taget til sig efter en lille uge på basket ball-lejr. Det gælder om at få slettet sine fejl fra hukommelsen og komme videre på den positive måde.

Nina Gualokay er elev på Hjemly Idrætsefterskole, har valgt at gå på basket ball-linjen, og sammen med 109 andre basket ball-glade unge havde hun også valgt at blive på skolen og bruge det meste af sin efterårsferie på sin sport.

Det skyldes ikke mindst en speciel amerikansk træner, som var hentet hertil for at hjælpe de unge til at forbedre ikke alene deres sportsresultater, men også dere attituder.

Berømt træner

Stan Kellner har tidligere undervist den amerikanske sportsungdom på college i New York og i "camps", som det hedder på hans sprog, men er kendt verden over for sin specielle undervisning samt videoer og bøger om emnet.

- Stan er den mest berømt træner, måske i hele verden, fastslog hans landsmand Jim Kelly, der er ansat på Hjemly Idrætsefterskole og bruger den kendte træners principper i sin undervisning.

- Jeg har lært meget, en helt ny måde at lave alting på, vi har snakket meget om underbevidstheden. Hvis vi brænder et kast, skal vi huske at sige "clear", så vi glemmer fejlen. Men alle de gode ting, som vi laver, skal vi lade glide ned i underbevidstheden, fortalte Nina Gualokay.

Hun har ikke højden med sig som basketspiller, men det er der råd for.

- Min højde betyder, at der er nogle pladser, jeg ikke kan spille, og at nogle spillere er svære at spille mod, men jeg er hurtig og kan løbe fra de høje, forklarede 15-årige Nina Gualokay.

Hun og de 109 andre spillere får ros af den erfarne, amerikanske Stan Kellner.

- De er meget motiveret, arbejder hårdt og det mest vigtige: De lytter, erklærede Stan Kellner.

Svaghed og styrke

For Nina Gualokay har det været vigtigt, at Stan Kellner ikke alene har fået dem til at arbejde med deres stærke sider, men også deres svage.

- Ved at arbejde med vores svagheder bliver vi stærkere, for eksempel at drible en masse gange med venstre hånd, som jeg ellers har været dårlig til, fremhævede Nina Gualokay.

Noget andet, der har gjort indtryk på den unge basket-spiller er, at Stan Kellner får dem til at fokusere på at hjælpe andre på holdet.

- Hvis vi hjælper andre, får vi en masse igen, gengiver hun grundtesen, som med lethed kunne overføres på alle menneskelige relationer.

- Det er dér, Stans træning adskiller sig mest fra andre - at vi skal lære at være gode mennesker. Når vi scorer skal vi for eksempel pege på den spiller, man fik bolden fra, ellers tæller scoringen ikke, forklarede den unge træner Jakob Højland, Lyngby, som deltog i træningslejren.

Træning uden bold

- Det er det virkelige tema i denne træningslejr. Det er bedst, når spillerne elsker hinanden og arbejder for holdet. Det er lidt det samme som i Danmark. Her tager alle sig af hinanden, og det elsker jeg mest ved det danske samfund, uddybede Jim Kelly det.

Han har tidligere stiftet bekendtskab med principperne under et ophold på idrætsskolerne i Oure, og fortæller, hvordan det er muligt at fantasere sig til at blive en bedre basket ball-spiller.

Faktisk er det ikke nødvendigt at øve sig på straffekast med en bold i hånden. Det hele ligger i forestillingsevnen og indøvninger af håndbevægelsen.

- Visualisering betyder utroligt meget i basket. Hjernen registrerer kun bevægelsen - den ved ikke, om du i virkeligheden kaster en bold, eller om du forestiller dig det, konstaterede Jakob Højland.

På sit første kursus prøvede han at kaste 10 straffe i træk, og scorede på det ene.

- Jeg tænkte, ok, det var da flot, at jeg scorede på det ene. Men efter visualisering prøvede jeg igen og scorede 38 straffe i træk, sagde Jakob Højland.

"Yes, I can" hedder de træningslejre, som er organiseret efter Stan Kellners principper, og den på Hjemly Idrætsefterskole var samtidig skolens udstillingsvindue for kommende elever.

Zoom sejren ind på nethinden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce