Vold mod offentligt ansatte: Pædagoger står bag flest registreringer i Faaborg-Midtfyn

Katrine Gryndahl, yderst til venstre, er fællestilidsrepræsentant for pædagogerne. Her er hun i aktion på boldbanerne i Ryslinge til et samarbejde mellem boldklubben og skolen.

Vold mod offentligt ansatte: Pædagoger står bag flest registreringer i Faaborg-Midtfyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommunens offentligt ansatte er blevet bedre til at håndtere registreringer og anmeldelser af vold. Og det er særligt de faggrupper, der er i tæt kontakt med mennesker ifølge kommunen.

Faaborg-Midtfyn: Specielt voldsomt sprogbrug, hård attitude, nedladenhed, spyt, råb, skrig, vrede og frustration.

Det er noget af det, man oplever i sit arbejde som pædagog eller specialpædagog i Faaborg-Midtfyn Kommune. Det fortæller Katrine Gryndahl, der er fællestillidsrepræsentant for pædagogerne.

Som avisen har beskrevet, har de offentligt ansatte i kommunen registreret 238 tilfælde af episoder med vold eller grænseoverskridende adfærd i 2017. Og det er pædagoger og specialpædagoger, der står bag den største del af registreringerne.

72 registreringer var der fra pædagoger i 2017 og 82 fra specialpædagoger. De står også bag en høj del af de anmeldelser, der har været til Easy, viser aktindsigten. Dog dækker tallene ikke kun over vold, men over alle typer af arbejdsulykker.

- Vi er blevet bedre til at bede om hjælp og passe på os selv. Derfor også til at få registreret og anmeldt det. Så det er helt sikkert en del af dem, der dækker over en eller anden form for arbejdsulykke i forbindelse med mistende selvkontrol, siger Katrine Gryndahl.

(Pædagogen Lars-Henrik Fedders har oplevet, at daglige verbale overfusninger blev for meget. Det kan du læse om ved at klikke på linket herunder.)

Det dækker anmeldelser
Det er et krav fra kommunens side, at grænseoverskridende adfærd eller vold bliver registreret.

Hvis episoden har ført til mere end én dags fravær - udover dagen, hvor skaden opstod - skal det anmeldes til Easy i forhold til erstatning.

Easy er Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings og Arbejdstilsynets elektroniske anmeldelsessystem for arbejdsulykker.

Kilde: Lone Løvbo, central arbejdsmiljøleder hos Faaborg-Midtfyn Kommune.

Forebyggelse uden fejl

Hos kommunen oplever man, at det generelt er alle, der er i tæt kontakt med mennesker, der er udsat. Og det er der en grund til.

- Mange af de borgere, de ansatte møder, føler sig måske frustreret, tabt i systemet eller kan være udadreagerende på grund af sygdom som demens eller psykiske lidelser. Det går ofte ud over de ansatte, fordi det er dem, borgerne har kontakt til og lader frustrationerne gå ud over, siger Heidi Juul Madsen, stabschef for Politik og Strategi i Faaborg-Midtfyn Kommune.

- Vi oplyser om, hvordan man håndterer situationer med opfarende borgere. Vi har også en aftale med Dansk Krise Korps, hvor medarbejdere bliver tilbudt psykologisk krisehjælp efter en episode. Og vi hjælper dem med at lære at skelne mellem deres private jeg og professionelle jeg, siger stabschefen.

Men at der er registreringer og anmeldelser betyder også, at der er ansatte, der er udsat for vold. Synes du så, at det er godt nok?

- Forebyggelsen fejler ikke noget. Vi tager vores ansvar meget alvorligt. Man kan altid gøre det bedre, men ikke komme problemet til livs, siger hun.

Vold mod offentligt ansatte: Pædagoger står bag flest registreringer i Faaborg-Midtfyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce