Tommy Carlsen er en af flere virksomhedsejere, der har sagt ja til at tage imod praktikanter, der er langt fra arbejdsmarkedet som en del af Faaborg-Midtfyn Kommunes indsats for at gøre ledigheden mindre.

Vantinge: For enden af Blåkildevej i landsbyen Vantinge vest for Ringe ligger virksomheden TC Tools. Det er ikke et sted, man nødvendigvis stifter bekendtskab med ofte, medmindre man ofte kommer i Vantinge eller er automekaniker.

Men virksomheden gør noget særligt udover at producere specialværktøj til autoværksteder. I mange år har forskellige slags praktikanter været hos virksomheden og har både hjulpet virksomheden og sig selv. TC Tools er nu blevet et såkaldt virksomhedscenter, og forpligter sig dermed til at tage imod praktikanter, der ellers er langt fra arbejdsmarkedet.

- Det vigtigste i dag er at rose folk, så gider de at komme igen.

Tommy Carlsen, ejer af TC Tools

Som virksomhedscenter i Faaborg-Midtfyn Kommune har man en mentor tilknyttet, der hjælper praktikanten. Hos TC Tools er det Tommy Carlsen, der har ejet virksomheden i omkring 25 år. Han er glad for at kunne hjælpe mennesker, der har svært ved at tage et arbejde.

- Det er vigtigt at få samlet de her mennesker op, siger han.

- Det er godt, man gør det på den her måde, så der ikke er så mange, der ryger over i den kasse, siger han og hentyder til, når folk ender for så langt fra arbejdsmarkedet, at de får svært ved at komme tilbage.

Mentor

For at blive mentor har Tommy Carlsen taget en uddannelse. Det er foregået over et par måneder ved siden af det normale arbejde. Her han han lært, hvordan man håndterer mange af de mennesker, der ender i praktik på virksomhedscentre.

Det kan være folk med angst, som man skal have en speciel tilgang til, eller det kan være ofre for arbejdsulykker eller tidligere depressionsramte.

- Det vigtigste i dag er at rose folk, så gider de at komme igen, siger Tommy Carlsen og uddyber, at det kan give praktikanter mod på mere, når de får ros for at gøre det godt, da det tit er mennesker, som har oplevet mange nederlag.

Tommy Carlsen er mentor for Poul Thomsen. Han er 42 år gammel og har tidligere arbejdet i landbruget og været sømand. Efter et længere sygdomsforløb er han begynt at arbejde fire timer om ugen hos TC Tools.

- Det koster mig ikke ret meget tid at have Poul her i dag, siger Tommy Carlsen.

Ordningen med virksomhedscentre lægger blandt andet vægt på fleksibilitet. Poul Thomsen har ønsket at arbejde med hjemmesider og TC Tools har brug for at få solgt ud af et restlager. Derfor hjælper Poul Thomsen med at tage billeder af varerne, veje dem, og sørge for en webshop på hjemmesiden.

- Hvis man ser på det rent firmamæssigt, så får vi jo også noget ud af det, så det er ren win-win, siger Tommy Carlsen.

Selvstændig

Selvom Poul Thomsen har problemer med helbreddet, har han et ønske om, på et tidspunkt at kunne tjene penge nok til selv at leve af det. Det vil han gerne gøre som selvstændig.

- Det er nemmere at passe, når jeg først har sat det op, og så kan jeg tilpasse det efter helbreddet. Jeg kan ikke altid arbejde og heller ikke så lang tid ad gangen.

Hebreddet har han ikke lyst til at uddybe nærmere, men det er åbent mellem ham og mentoren. Poul Thomsens praktikforløb er allerede blevet forlænget én gang.

Lige nu er der omkring 50 virksomhedscentre som TC Tools i kommunen, men det er målet, at der skal være mange flere.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
Virksomhedspraktik: - Vi får positive tilbagemeldinger

Virksomhedspraktik: - Vi får positive tilbagemeldinger