Vinteroffensiv mod gyvel i bakkerne


Vinteroffensiv mod gyvel i bakkerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SVANNINGE BAKKER: Blomsterne er gule, og de grønne stilke er høje og kraftige.

Plantens navn er gyvel, og for tiden er gyvelen på stærk fremmarch i Svanninge Bakker. Så godt har planten faktisk fat i de bløde bakker, at folkene i Skov- og Naturstyrelsen, Fyn, det tidligere statsskovdistrikt, vil sætte ind med maskinkraft, når efteråret og vinteren melder sig.

Ifølge statsskovrider Søren Strandgaard kan de geder, der ellers mæsker sig i frisk gyvel, nemlig ikke spise med i samme fart, som planten skyder i vejret.

Og da gyvelen har det med at fortrænge andre plantearter og dermed lægge pres på den lokale artsrigdom, så skal de gule gyvelblomster helst holdes i kort snor.

- Situationen er løbet fra gederne, så vi er nødt til at hjælpe dem, siger statsskovrideren, der vil pudse en svær skovningsmaskine på de frembrusende gyvelplanter senere på året.

Gyvelens fremmarch begyndte efter orkanen i 1999, der stormfældede træer i hundredevis. Siden fulgte arbejdet med at skabe en del af de ryddede områder om til den sjældne og truede naturtype overdrev, og begge dele har givet gode betingelser for gyvelen.

Nej tak til flere geder

I teorien kunne der sættes flere geder ind for at tømme det bugnende gyvel-spisekammer, men der er grænser for antallet af dyr, hvis dyrevelfærdet skal være i højsædet, siger Søren Strandgaard.

Samtidig skal gederne i aktion, før gyvelen vokser dem over hovedet og ikke længere smager så godt.

Trods problemerne mener statsskovrideren ikke, at geder og skovarbejdere er ved at tabe kampen til den livskraftige gyvel.

- Nej, det tror jeg bestemt ikke. Hvis vi går tilbage i historien, så har det i perioder set lige så slemt ud, siger Søren Strandgaard.

Vinteroffensiv mod gyvel i bakkerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce