Med udsigt til endnu 12 måneder som nærmeste naboer til asylcenteret Præstekærgård i Horne tager parret David og Dorte Gilbert bladet fra munden.

De synes, de har fundet sig i det længe nok: Skrig og skrål, affald i hækken og nysgerrige blikke ind på matriklen, så de ikke længere føler sig trygge og ugenerede.

Sådan har det været i de nu otte måneder, David og Dorte Gilbert har boet som nærmeste naboer til asylcenteret Præstekærgaard i Horne - og med udsigt til 12 måneder mere, nu da kontrakten med Udlændingestyrelsen og Langeland Kommune, som driver centeret, er blevet forlænget, har de svært ved at tage mere.

- Det piner os selvfølgelig med denne konflikt, for vi vil gerne have et godt naboskab. I perioder kører det okay, men nu er situationen så spidset til igen, og vi forsøger selvfølgelig at løse problemet.

- Jeg vil ikke være her mere, hvis der skal være asylcenter et helt år mere. Hvis jeg troede, nogen var idiot nok til at købe mit hus, satte jeg det til salg i morgen, lyder den kontante udmelding fra 56-årige David Gilbert.

Det tidligere plejehjem og nuværende asylcenter på Kirkevej i Horne grænser op til hans grund på to sider, og forholdet til de nye naboer med fremmede kulturer og fremmede sprog har fra stort set første dag været anspændt, selv om parret mener at have forsøgt at møde dem med åbent sind.

Parret ved godt, at det er en upopulær holdning, de har til asylansøgerne, og at de står alene med den på Kirkevej. Men otte frustrerende måneder senere har de svært ved at tage mere.

- Der er en uro og en larm uden lige. Børn, der leger ude på vejen uden opsyn, og bare skriger og råber hele dagen. I sommer fortsatte det til klokken 22 om aftenen, hvis ikke længere. Børnene får helt frie tøjler og bruger dem til at skrige, siger 54-årige Dorte Gilbert.

Det har været så slemt, at de følte, at de fik deres sommer ødelagt, og de har følt sig tvunget til at finde et andet værelse i huset at sove i for at få noget søvn i et hus, de har boet i i 32 år.

Nu har de så fået et højt stakit sat op i haven på kommunens og Udlændingestyrelsens regning.

- Det har simpelthen været en nødvendig foranstaltning. Ellers oplevede vi, at asylansøgerne kiggede gennem hækken, og at børnene ligefrem kravlede herind, siger David Gilbert.

- Vi kan ikke være i vores eget hjem. De seneste otte måneder har været et helvede. Jeg kan heldigvis rejse meget med mit arbejde, men skal jeg ligefrem rejse fra mit eget hjem, spørger han.

Upopulær holdning

Parret ved godt, at det er en upopulær holdning, de har til asylansøgerne, og at de står alene med den på Kirkevej. Men otte frustrerende måneder senere har de svært ved at tage mere.

- Vi har forsøgt alt. Vi har løbende haft en dialog med personalet på Præstekærgård, og vi har følt os hørt og forstået. Men der er ikke kommet nogen varig løsning ud af nogen af de møder, der er blevet holdt, så vi tror ikke rigtig på, at det kan løses, siger Dorte Gilbert.

Konflikt piner leder

Fra asylcenterets side kan afdelingsleder i Horne og Faaborg, Helle Kortsen, oplyse, at der er blevet holdt et møde med beboerne på asylcenteret i Horne.

- Her er det klart og tydeligt blevet påpeget, at de er nødt til som forældre at sørge for, at deres børn er indendørs senest klokken 20 om aftenen og lagt i seng senest klokken 21. Og så er de blevet bedt om at holde øje med, at deres børn ikke larmer, fortæller Helle Kortsen.

- Det piner os selvfølgelig med denne konflikt, for vi vil gerne have et godt naboskab. I perioder kører det okay, men nu er situationen så spidset til igen, og vi forsøger selvfølgelig at løse problemet, siger hun.

  • Byline

    Af:

    Journalist på Fynske Mediers redaktion i Faaborg, hvor jeg skriver artikler til Fyens Stiftstidende, Fyns Amts Avis og Ugeavisen Faaborg. Tidligere har jeg været ansat i vikariater på redaktionerne i Svendborg og Ringe, og jeg har været skribent på tillæg som Eksklusiv, Den Sidste Rejse og SommerDanmark. Derudover er jeg boganmelder for kulturredaktionen.

Mere om emnet

Se alle
Præstekærgaard fortsætter som asylcenter

Præstekærgaard fortsætter som asylcenter

Borgermøde i Faaborg om flygtninge

11:55 Stegeos alarmerede brandfolk

11:55 Stegeos alarmerede brandfolk