Venner af landsbyskole: Kom og få en fedtemad i den stråtækte

Den fredede skolebygning med kirken som nærmeste nabo er velholdt, blandt andet med et nyere stråtag. Foto: By og Land Midtfyn

Venner af landsbyskole: Kom og få en fedtemad i den stråtækte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

By og Land Midtfyn markerer 100-året for bygningsfredningsloven med en sammenkomst i Søllinges historiske skole, som et konsulentfirma har foreslået kommunen at sælge.

Søllinge: Endnu har ingen i den kommunale verden - hverken blandt politikere eller embedsmænd - foreslået at sælge den gamle landsbyskole ved Søllinge Kirke, og det vil næppe ske.

Men muligheden er nævnt i en konsulentrapport fra august med anvisninger på, hvordan Faaborg-Midtfyn Kommune kan klare sig med færre bygninger, og det har affødt en del reaktioner. Også fra foreningen By og Land Midtfyn, der i et åbent brev advarer kommunen mod at sælge den fredede ejendom.

Foreningen går et skridt videre end det, når den mandag 12. marts indbyder alle med interesse for at se skolen til en lille sammenkomst i den stråtækte bygning. Anledningen er bygningsfredningslovens 100-års jubilæum, som Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur har opfordret lokalforeningerne til at markere.

Arkitekt Mia Kroer Ræbild fra Slots- og Kulturstyrelsen er inviteret til at fortælle lidt om bygningsfredning. Fra kommunen kommer blandt andre borgmester Hans Stavnsager, og så håber Peter Flint Jensen, formand for By og Land Midtfyn, at der også vil dukke nogen op med et mere lokalt kendskab til den gamle skole.

Sammenkomsten begynder klokken 12 og varer en times tid. Undervejs bydes på et traktement, som henter inspiration i de madpakker, skolebørnene havde med i tasken for 100 år siden eller mere, nemlig fedtemadder og skummetmælk eller stakitøl.

Komtessens gave

Skolebygningen stammer fra 1793. Komtesse Louise Charlotte Sehestedt Juul, Hellerup, skænkede penge til byggeriet. Før den tid blev landsbyens skolebørn undervist i kirketårnet. Skolen var i brug helt frem til 1962, men den var blevet fredet allerede i 1954, og blev derefter bevaret som et lille egnsmuseum med det oprindelige skoleinventar i form af pulte, anskuelsestavler, kateder, kakkelovn og så videre.

"Skolen har en markant stor historisk betydning for os alle, men specielt for Søllinge bys borgere er bygningen og dens funktion meget bevaringsværdig. Den fortæller om 169 års skolegang", fremhæves det i By og Land Midtfyns åbne brev til Faaborg-Midtfyn Kommune.

Venner af landsbyskole: Kom og få en fedtemad i den stråtækte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce