Værtskab i kristi himmelfartsdagene giver international bevågenhed, lover vægterne

130 vægtere og hornblæsere fra Nord- og Mellemeuropa kommer til at sætte et festligt og spektakulært præg på Faaborg i kristi himmelfartsdagene, når klokketårnsbyen er vært for det årlige europæiske vægtertræf, en ære der kun to gange tidligere er tilfaldet danske byer. Der skal synges, blæses i horn og marcheres, og så skal der drikkes en "humlens" masse øl.

- Men lad mig ramme en pæl gennem en tilsyneladende udbredt misforståelse: Det bliver ikke bare en udvidet havefest for tørstige vægtere og deres følge. Det kan da godt være, der kommer nogle for at se, om de kan drikke øl, ligeså hurtigt som Faaborgs vægtere gør det under sommeren byvandringer. Men det her er seriøs business, der sætter Faaborg på Europakortet, der er derfor vi har budt ind på opgaven. Et europæisk vægtertræf er noget, der vækker international opsigt, fastlår Klaus Thorman, ordførende Faaborgvægter.

Masser af pr

- Ja, supplerer hans oldermand, Peter Jensen, vi regner med pressedækning fra såvel tv som kulørte magasiner i ind- og udland, og selvfølgelig forventer vi også, at der kommer rigtig mange mennesker og ser på aktiviteterne, især fordi en del af dem ligger i forbindelse med open by night fredag den 6. maj, hvor vægterne går rundt på pladser og byens værtshuse og spisesteder og leverer underholdende indslag i deres respektive uniformer. Det bliver godt for turismen og handelslivet, garanterer han.

Der er ingen tvivl om, at byen bakker godt op om initiativet. Programmet har et budget på rundt regnet 300.000 kr. Vægterne betaler selv et deltagergebyr, der dækker cirka halvdelen, og sponsorer er flinke til at spytte i bøssen. Hotel Faaborg Fjord indlogerer de i alt 220 deltagere til spotpris, beværterforeningen yder et tilskud på 20.000 kr., Jyske Bank har givet 5.000, og der er også tilskud fra både Shopping Faaborg og Erhvervsrådet, mens bodega Klokken sponsorerer 325 liter fadøl, ligesom Peter Jensen regner med, at byens værtshuse er med på at sælge vægterøl til særligt fordelagtige priser.

Kommunen inviterer

- Selvfølgelig kommer der også noget fra kommunen, hvor stort det beløb er, beror stadig på en forhandling, men det er altså kommunen, der er vært, vi er bare en slags praktiske grise. Den formelle invitation står byens borgmester for, i dette tilfælde Faaborg-Midtfyn Kommunes. Med den fest, vægterne skaber, er det en investering, der nok skal lønne sig, mener Peter Jensen.

Det kommunale islæt er understreget af, at viceborgmester Anne Møllergaard Mortensen (DF), var med i Beek i Holland for at hente den europæiske vægterfane, en såkaldt standart til Faaborg, hvor den lige nu kan beundres på turistkontoret. Den må Faaborg slippe med træffets afslutning, når den sendes de østriske vægtere med hjem til Oberstillach, hvor næste års træf holdes.

  • JO -

    Af:

    Områderedaktør for Faaborg-Midtfyn med base i Faaborg. Har arbejdet med journalistik siden midten af 80'erne. Kom til Faaborg i 2006.