V-debutant springer ind i magtfuldt udvalg

Mandag aften bliver pladserne i de stående udvalg officielt godkendt, når den nye kommunalbestyrelse samles til konstitueringsmødet. Grafik: Mikkel Damsgård Petersen

V-debutant springer ind i magtfuldt udvalg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mandag bliver udvalgsposterne i den nye kommunalbestyrelse officielt godkendt. V-debutanten Anne Jørgensen belønnes for et flot valg med en plads i Økonomiudvalget, og hos socialdemokratiet får Kim Aas Christensen en formandspost og er ny gruppeformand.

Faaborg-Midtfyn: Med 644 stemmer bragede Venstres debutant, Anne Jørgensen, ind i kommunalpolitik ved det netop overståede kommunalvalg.

Den 34-årige kvinde fra Lyø fik femteflest stemmer af alle kandidater, og det flotte valg bliver belønnet med en plads i det magtfulde Økonomiudvalg i den nye kommunalbestyrelse.

Det står der i hvert fald på listen over fordelingen af udvalgsposter, og som den nye kommunalbestyrelse skal vedtage på et konstitueringsmøde mandag aften.

- Jeg har budt ind på Økonomiudvalget, fordi jeg fik så mange stemmer. For man er forpligtet til at yde sit bedste, og så er Økonomiudvalget det sted, hvor man lærer mest om kommunen, siger Anne Jørgensen.

- Det er måske et tungt udvalg at lægge ud med, men jeg er ikke helt dum, så jeg tror nok, at jeg skal klare det, griner Venstre-politikeren, der også får plads i Sundhed- og Omsorg.

Hun får følgeskab i Økonomiudvalget af partikollegerne Kristian Nielsen og Søren Kristensen. Det er netop Søren Kristensen, som har haft ansvaret for at fordele V-pladserne.

- Vi fik tre pladser i Økonomiudvalget, og vi kan sige, at Kristian Nielsen og jeg selv er inde i stoffet og har været med før, og så var det relevant at få en ny med. Og Anne fik et godt valg, siger Søren Kristensen og fastslår, at fordelingen er en svær størrelse at få til at gå op.

- Det er efter ønske, men det er ikke så enkelt. Der er ikke fuld tilfredshed hele vejen rundt, men det er det muliges kunst. Det er det bedst opnåelige under de givende omstændigheder, siger Søren Kristensen, som fungerer som gruppeformand for den nye Venstregruppe.

Det får kommunalpolitikerne
Det faste vederlag til kommunalbestyrelsesmedlemmer i kommuner med under 80.000 indbyggere er på 90.000 kroner om året.Kommunalbestyrelsesmedlemmer, der har hjemmeboende børn under 10 år, får desuden et tillæg på knap 14.000 kroner årligt.

I Faaborg-Midtfyn Kommune er det besluttet, udvalgsformænd får 23 procent af borgmesterens løn. Borgmesterlønnen var 985.000 kroner i 2017 og gav derfor hver udvalgsformænd cirka 226.000 årligt.

Udvalgsmedlemmer får også et vederlag på 28.106 kroner om året.

1. viceborgmester får fem procent af borgmesterens løn, mens der er forslag om, at 2. viceborgmester skal have 2,5 procent af borgmesterlønnen. 

Det er op til kommunalbestyrelsen at vedtage det. 

Kim Aas i front

Hos Socialdemokraterne har man udpeget en ny gruppeformand, efter Hans Stavnsager er valgt som borgmester. Ny gruppeformand er 47-årige Kim Aas Christensen.

- Der enormt spændende og en dejlig mulighed. Jeg håber og tror på, at jeg er valgt, fordi mine kolleger ved, at jeg besidder de evner, der skal til. Vi har fået en ny gruppe, hvor der er fire helt nye politikere, og vi er samtidig blevet borgmesterparti. Jeg kan tale med alle, samle folk og finde den vej, vi skal gå sammen, lyder det blandt andet fra Kim Aas Christensen på spørgsmålet om, hvorfor han selv tror, at han er tildelt den post.

Til nytår går han i gang med sin anden periode som kommunalpolitiker, og det bliver også som formand for Opvækst- og Læringsudvalget. Her har han haft plads i de seneste fire år og blandt andet været med i arbejdet omkring "Fremtidens Skole". Et arbejde, der blev sat i gang, fordi Faaborg-Midtfyn bruger 12 procent mere per elev end landsgennemsnittet.

- For mig er det vigtigt, at vi fortsætter arbejdet med "Fremtidens Skole", og jeg ser gerne, at det ikke kommer til at dreje sig om økonomi. Det giver ikke mening, at vi skal snakke om de her 12 procent, vi skal snakke kvalitet og om, hvad vi er gode til og kan blive bedre til, pointerer Kim Aas Christensen og nævner også arbejdet med ungestrategien som et fokuspunkt.

Comeback til veteran

Også den rutinerede Socialdemokrat Jos Bisschop, der netop er fyldt 68 år og har været med i kommunalpolitik i de seneste 24 år, har fået en formandspost. Det er i Arbejdsmarkedsudvalget.

- Om jeg er overrasket? Ja, det er jeg vel. For man kan aldrig vide, hvad der sker, når man laver konstituering med andre partier, siger Jos Bisschop.

I den tidligere Ryslinge Kommune sad han i otte år som formand for Socialudvalget.

- Jeg har altid ønsket mig en formandspost, og det har jeg gjort i de 12 år, jeg har været med i Faaborg-Midtfyn. Man skal også kende det politiske spil, for det handler at løse en opgave i fællesskab - uanset hvilket parti, man hører til. For det at være politiker er også et håndværk, lyder det fra ham.

Formanden i de tre øvrige udvalg er uændret. Søren Kristensen er formand for Teknik- og Miljøudvalget, Anne Møllegaard Mortensen for Kultur- og Lokalsamfund og Herdis Hanghøi for Omsorg- og Sundhed. Til gengæld mister Anne Møllegaard Mortensen posten som 1. viceborgmester til Søren Kristensen. Anne Møllegard Mortensen får i stedet posten som 2. viceborgmester.

Anne Jørgensen får plads i Økonioudvalget,. når den nye kommunalbestyrelse træder til. Arkivfoto
Anne Jørgensen får plads i Økonioudvalget,. når den nye kommunalbestyrelse træder til. Arkivfoto

V-debutant springer ind i magtfuldt udvalg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce