Uventet ekstraregning til grundkøbere


Uventet ekstraregning til grundkøbere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ARKÆOLOGI: Købere af jord i ny udstykning i Espe skal betale museumsregning
ESPE: Det var noget af en overraskelse, køberen af en af grundene i det nye Hasselvænget i Espe fik med posten. Et brev fra Odense Bys Museer, hvoraf det fremgik, at han skal betale for en påkrævet arkæologisk undersøgelse af grunden. Og at regningen kunne løbe op i 60.000 kroner.

Samme brev - med varierende beløb - kan alle kommende grundkøbere i Hasselvænget også forvente at få. For efter en lovændring fra 2003 er det bygherren, der skal betale for at få jorden renset for fortidsminder.

Det er ifølge brevets afsender, museumsinspektør Mogens Bo Henriksen, Odense Bys Museer, sjældent han forfatter sådan en skrivelse.

- Langt de fleste af de 20 kommuner på Fyn, jeg samarbejder med, sørger for, at grunden er renset for fortidsminder inden den sælges, fortæller han.

Men sådan er det ikke i Ringe. Her fastholder kommunen, at det er en udgift, bygherren skal afholde. Kommuneingeniør Preben Mørkhøj beklager dog, at køberen ikke var adviseret om, at han kunne forvente et brev fra Odense Bys Museer.

- Der var sendt en orientering til køberen fra kommunen. Desværre til en forkert adresse, forklarer Preben Mørkhøj.

For at tage toppen af chokket for de nybagte grundejere ser Mørkhøj gerne, at brevet fra Odense Bys Museer ledsages af en skrivelse, der orienterer om, at Kulturarvsstyrelsen er villig til at dække størstedelen af omkostningerne.

Hjælp til private

Kulturarvsstyrelsen har nemlig en ganske stor pose penge til at betale for arkæologisk arbejde. Størstedelen af de midler bruges hos private grundkøbere, som derfor oftest kun skal betale en lille del af regningen fra museet.

- Der er ingen faste retningsliner, men normalt får private bygherrer et ganske pænt tilsagn om tilskud, siger Erik Johansen, kontorchef i Kulturarvsstyrelsen.

Styrelsens tilskud til private er ifølge Preben Mørkhøj et godt argument for at lade den private mand få regningen for udgravningsarbejdet.

- Hvis kommunen går ind på et tidligere tidspunkt og renser jorden, er det en ren kommunal udgift, siger han.

For grundkøberen, der fik det ubehagelige brev ganske uventet, endte sagen godt. Det arkæologiske arbejde på grunden er så begrænset, at det for hans vedkommende nærmest bliver gratis.

- Vi er nødt til at skrive det højst tænkelige beløb, undersøgelsen kan løbe op. Vi må ikke fakturere et højere beløb, end det vi varsler om, forklarer Mogens Bo Henriksen den store forskel mellem ordlyden af brevet og den endelige regning til grundkøberen.

Uventet ekstraregning til grundkøbere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce