Unge piger vil giftes bort

Sognepræst Torkild Thaning finder det paradoksalt, at nutidens selvstændige, unge kvinder fortsat skal følges op ad kirkegulvet af deres far og gives bort til gommen, som de typisk har boet sammen med i seks-syv år.foto: ole friis

Unge piger vil giftes bort

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

MODSTAND: Sognepræst Torkild Thaning finder vielsesritualet forældet. Men nutidens brude vil stadig "foræres væk" af far

NR.LYNDELSE: Det er stærke kræfter, han er oppe imod, sognepræsten i Nr.Lyndelse. Selv om nutidens unge kvinder er både selvstændige og selvbevidste i historisk grad, så vil de stadig føres op ad kirkegulvet og "foræres bort" af farmand, mens gommen står forventingsfuldt og længes efter sin smukke tilkommende sammen med forloveren oppe ved alteret. Gerne rørt til tårer ligesom en vis kronprins.

Sådan er drømmen. Stort og romantisk skal det være. Og selv om sognepræst Torkild Thaning, Nr.Lyndelse, forsøger at få ritualet moderniseret og trukket ned på jorden, så trænger hans budskab ikke rigtigt igennem.

Ægteskabets realisme

- Der er to ting i det, forklarer Torkild Thaning.

- Jeg mener, at vielsesritualet skal forbindes med noget nutidigt.

Og da vore dages unge par oftest har kendt hinanden og boet sammen i årevis, når de beslutter sig for at blive gift, så forekommer det næsten paradoksalt at gennemføre ritualet uændret, forklarer sognepræsten.

Især traditionen med, at bruden føres op ad kirkegulvet af sin far, der derefter "afleverer" hende til gommen, hører ikke længere hjemme i en moderne folkekirke, mener Torkild Thaning, der ser en reel fare i at bibeholde den gammeldags metode.

- Ægteskabet er jo en frygteligt realistisk ting, og hvis man fra starten gemmer virkeligheden væk i en drøm, så risikerer man, at morgendagen bliver en slem overraskelse, siger han og minder om, at det gennemsnitlige danske ægteskab kun holder i fire år.

Drømmen forpligter

Torkild Thanings andet argument er, at drømmebrylluppet er blevet en lovligt bekostelig affære for de fleste almindelige mennesker.

- Det ene trækker jo det andet med sig. Hvis bruden skal føres op ad gulvet af sin far, så skal kjolen også være fin og dyr, håret skal være sat op og alt skal være perfekt.

Den forventning er der mange, som simpelthen ikke kan leve op til. Fordi regningen løber op i hvad der svarer til udbetalingen på en villa i strandvejsklassen.

- Jeg oplever, at nogle afholder sig fra at blive viet i kirken, fordi de ikke kan overskue det økonomisk, og det synes jeg er synd, siger Torkild Thaning.

Brudene afviser idéen

Selv om sognepræsten mener at have gode argumenter for fornyelse, så falder hans ord ikke i god jord.

- Jeg har et vist held med at foreslå, at parret skal sidde sammen oppe foran mig i stedet for over for hinanden, og at forældrene skal gå ned på de almindelige stolerækker.

Men at få parret til at gå op ad kirkegulvet sammen er kun lykkedes i ganske få tilfælde.

- Sådan synes de altså ikke, det skal være, konstaterer Torkild Thaning, der ikke kunne drømme om at presse på, hvis bruden har besluttet sig.

For sådan er det jo - det er brudene, der bestemmer. Selvstændigheden skal man ikke tage fejl af.

Unge piger vil giftes bort

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce