Unge lærer unge musik

Ida Brinch er en af i alt seks unge undervisere - ungervisere - som holder til hos Foreningen Musikgården i Faaborg. foto yilmaz polat.
Foto: Yilmaz Polat

Unge lærer unge musik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

- Nu er det jo to uger siden, vi sidst har set hinanden, så du har haft god tid til at kigge på lektierne. Har du fået øvet?

Spørgsmålet kunne komme fra en hvilken som helst musiklærer på en hvilken som helst musikskole. Men det får en sødere klang og en anden tone, når det kommer fra en underviser på bare 19 år. Så virker det mest som noget, man bare leger, eller som om det er en ældre kammerat, der spørger.

Men lidt alvor er der alligevel i det - og 11-årige Kristine Odde Damsgaard svarer stolt ja til lektiespørgsmålet og slår de første akkorder an.

Underviseren, 19-årige Ida Brinch rykker lidt væk på klaverbænken og betragter tænksomt hændernes arbejde på tangenterne et øjeblik. Så afbryder hun. Giver et par små fif. Ændrer en håndstilling. Rykker helt hen til klaveret igen ved siden af eleven.

- Kan du se det stykke her? Der står "I" for improvisation. Er du klar på det? Jeg giver dig nok nogle regler undervejs, siger Ida Brinch.

Og så begynder musikken igen.

Ida Brinch er en af i alt seks unge undervisere - ungervisere - som holder til hos Foreningen Musikgården i Faaborg.

Eller man kan prøve kræfter med trommer hos Magnus Rasmussen.
Eller man kan prøve kræfter med trommer hos Magnus Rasmussen.
Foto: Yilmaz Polat

Inspiration fra skolen

Hun er ikke uddannet musiklærer, har ikke været forbi konservatoriet og har ikke nogen årelang erfaring med at undervise på cv'et. Men hun og de fem andre ungervisere kan alligevel noget særligt, mener altmuligmand og en af drivkræfterne bag Musikgården, Nick Brinch.

- I og med de er så unge, vores ungervisere, er de tættere på vores elever i mentalitet og alder, og det giver bare en helt anden og måske bedre forbindelse, som kan gøre det lettere at lære at spille et instrument, siger Nick Brinch.

Han og hustruen Stine Brinch Nielsen startede Foreningen Musikgården for omtrent fem år siden, og i nu to sæsoner har de kørt med konceptet med ungervisere.

- Inspirationen fik vi faktisk fra Toftegårdsskolen lige her ved siden af, hvor elever underviser elever. Det burde kunne oversættes til musikundervisning også, mente vi, og det virker rigtig godt, siger Nick Brinch, som også er far til ungerviseren ved klaveret, Ida Brinch.

Et andet bånd

- Det er virkelig fedt at se, hvordan eleverne udvikler sig og bliver bedre og får en bedre forståelse af instrumentet og musikken. Man glæder sig altid til at komme på arbejde, siger Ida Brinch.

For sådan er det. Det er ikke kun eleverne, der får noget ud af ungervisningen på Musikgården, det gør de unge også, mener kollega Magnus Rasmussen på 18 år, som underviser i trommer.

- Man lærer vildt meget om sig selv også. Om hvordan man selv lærer, og om hvordan andre lærer. Når noget bliver svært, skal jeg vide, hvordan jeg bedst får det forklaret til hver elev, så de forstår det, siger han.

Og så er det bare noget andet at blive undervist af en ung, fortæller ungerviser i bas og guitar, 18-årige Freja Holm.

- Der er bare et andet bånd. Vi er yngre og vælger måske noget yngre musik. Og så bliver det måske også lidt sejere at gå til musik, når underviserne ikke er så gamle.

Fritidsjob med mening

Der bliver som sådan ikke stillet formelle krav til ungervisernes evner, når de begynder på Musikgården - de skal dog have styr på instrumentet, være åbne og kunne lide at undervise børn.

- Vores ungervisere er nogle, som alle gerne vil noget med musikken og måske endda på sigt leve af det. Og så kræver det altså rigtig tit, at man underviser også. Så det her fritidsjob giver nok mere mening for dem end at sidde bag kassen i et supermarked, siger Nick Brinch.

Ungerviserne bliver dog observeret og vejledt to gange om året af nogle af uddannede undervisere, så de får feedback på deres undervisning og gode råd til, hvordan det kan blive endnu bedre.

Unge lærer unge musik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce