Unge iværksættere: Elever bag "street food-virksomheder"

Pigerne bag boden Your Street Food har lavet en hjemmeside, en Facebookside og en reklamevideo. - Så kommer flest muligt til at høre om os, siger Alberte Wittrup Winther, der er iført den gule trøje. Og det var noget af det, der sikrede dem sejren. Foto: Amanda Flyvbjerg.

Unge iværksættere: Elever bag "street food-virksomheder"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Siden mandag har elever fra Faaborg-Midtfyn Kommune fået en smagsprøve på, hvordan det er at drive en produktionsvirksomhed. Torsdag blev det hele præsenteret på Polymeren.

Årslev: Hamren og saven blander sig med lyden af grin. Duften af savsmuld og maling hænger i luften. Den gamle skofabrik - Polymeren - er ved at blive omdannet til et street food mekka.

- Vi er ved at lave en computerholder, så vi kan have computeren til at stå fremme med vores Facebook og hjemmeside åben, siger 13-årige Alberte Wittrup Winther.

Hun er elev på Tingagerskolen og sammen med 199 andre elever fra tre skoler i Faaborg-Midtfyn Kommune, har hun den sidste uge arbejdet med at starte en madbod.

- Det har været svært, fordi man er meget afhængig af hinanden. Men man lærer at arbejde sammen. Og så jeg vidste slet ikke, der var så meget i det at drive en virksomhed.
Alberte Wittrup Winther, elev på Tingagerskolen.
Hvad er HOP-IN?
HOP-IN står for Hands on Production - Innovation and New Ideas. Konceptet er udviklet af Dansk Produktions Univers.

Idéen kommer fra Hedensted Kommune. Og Faaborg-Midtfyn er de første på Fyn til at afprøve det. Det skal bringe elever og virksomheder tættere.

Eleverne har besøgt lokale virksomheder, hver klasse har dannet deres egen virksomhed, der har produceret og styret et produkt.

Det hele sluttede torsdag på Polymeren med en fælles udstilling og 100 smagsprøver.

Blandt dommerpanelet var Borgmester, Hans Stavnsager (S), Løgismose og en kokkeelev. Vinderen blev fundet på baggrund af en samlet vurdering af smagsprøver, økonomi, marketing, udførelse.

Kilde: Faaborg-Midtfyn Kommune.

Skal øge interessen

Eleverne kommer fra 7. klasser på Carl Nielsen Skolen, Pontoppidan-afdelingen under Brobyskolerne og Tingagerskolen. Siden mandag har de drevet produktionsvirksomheder under temaet street food.

Det er i forbindelse med et projekt, der hedder HOP-IN. Og her er tankerne, at der skal være større sammenhæng mellem skoler og produktionsvirksomheder. Derfor har eleverne været på besøg hos flere forskellige virksomheder for at få et indblik i blandt andet regnskab, marketing og madlavning.

Men også for at blive klædt på til arbejdet. De har nemlig selv skulle stå for alt. Lige fra idé til udførelse. De har lavet mad, bygget boder, lavet reklamevideoer, budgetter og alt andet, det indebærer at starte en virksomhed op.

- Vi vil gerne skabe en større interesse og have flere ind på erhvervsuddannelserne. Vi vil også gerne sætte mere fokus på innovation og iværksætteri, siger John Mogensen, erhvervskonsulent i Faaborg-Midtfyn Kommune.

I starten af ugen blev hver klasse inddelt i forskellige arbejdsgrupper - økonomi og administration, salg og markedsføring, design og dokumentation, håndværkergruppe og madproduktion. I fællesskab har arbejdsgrupperne samarbejdet om at lave en virksomhed per klasse.

- Det skal give dem et mere nuanceret billede af, hvordan erhvervslivet er. Og så skal de se, at det faktisk er rigtig spændende og nødvendigt med den viden, de har fra skolen, siger John Mogensen.

Sjovt og lærerigt

På Polymeren er forhåbningerne store blandt de mange rødmossede kinder og smilende munde. En hel uges hårdt og intensivt arbejde ender snart. Maden er ved at blive sat frem, de sidste søm er ved at blive slået i boderne og børnenes fødder er begyndt at trippe spændt. Alt er snart klart. Så mangler der bare forældrene og en vinder, der skal kåres.

- Det har været sjovt at samarbejde og snakke sammen så meget, siger 13-årige Mikkel Bruun Pedersen fra Carl Nielsen Skolen.

Selvom det har været en fornøjelse for dem, er det dog også vigtigt, at de har lært noget ifølge erhvervskonsulenten.

- Meningen er, at de skal have større indsigt i det at drive en virksomhed. De skal lære, hvordan de kan bruge deres viden - både den fra skolen og andre steder - i praksis, og så skal de selvfølgelig lære om samarbejde og kompromis, siger John Mogensen.

Og det er noget, eleverne selv oplever, at de har fået mere viden om.

- Det har været svært, fordi man er meget afhængig af hinanden. Men man lærer at arbejde sammen. Jeg vidste slet ikke, der var så meget i det at drive en virksomhed, siger Alberte Wittrup Winther.

Sikker på succes

Det store mål for en projektuge med fokus på konceptet HOP-IN er, at flere af eleverne skal vælge en erhvervsuddannelse, når de om få år vinker farvel til folkeskolen. Og det har John Mogensen en klar forventning om, at de gør.

- Jeg er sikker på, at det får langt flere til at blive interesseret og overveje den vej, fordi de har prøvet det af nu, siger han.

Der er da også blevet sået et frø i nogle af elevernes hoveder.

- Jeg vil undersøge mulighederne på erhvervsuddannelserne. Det er mega sjovt, men jeg ved ikke, hvad jeg vil endnu, siger Alberte Wittrup Winther.

Blandt eleverne er det heller ikke, det der fylder lige nu. De er nemlig nysgerrige på, hvem af de syv boder der løber med sejren.

- Vinderen er Your Street Food fra 7.z på Tingagerskolen. De har fået topkarakter for rigtig godt brug af SoMe, godt budget og så er deres mad god og hånterbar, siger John Mogensen, erhvervskonsulent i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Unge iværksættere: Elever bag "street food-virksomheder"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce