Unge donorer: Vi vil hellere give blod end have tysk

Blodbussen har fået besøg af Laust Rask, Henrik Højer og Søren Leerhøy fra Midtfyns Gymnasium, som hygger sig med at donere blod. Foto: Kurt Rasmussen

Unge donorer: Vi vil hellere give blod end have tysk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Cirka en gang om måneden gør Blodbussen holdt i Ringe for at indsamle blod. Indtil for nylig foregik det ved Ringe Sygehus, men det har ændret sig, efter at der er bygget om på matriklen.

Ringe: - Der var efterhånden ikke plads til vores bus længere, så vi har valgt at parkere den ved Midtfyns Fritidscenter i stedet, siger Brian Hansen, der fungerer som en såkaldt tapper - en certificeret blodsuger, hvis man skal kalde hans jobfunktion ved rette navn.

Fire dage om ugen starter han sammen med sine kolleger i Blodbussen én ud af de 17 ruter, de dækker på hele Fyn.

- Tidligere skulle man selv køre ind til sygehusene for at blive tappet, men i dag er der kun tre tappesteder, og det er sygehusene i Svendborg og Odense og så blodbussen, der kommer rundt i 17 af de mindre byer fortæller han.

Vi har alt fra gymnasieelever til direktøren fra den lokale bank, og når de er blevet tappet, ligger de og snakker sammen på kryds og tværs
Brian Hansen
Blodbussens besøgstider
Blodbussen holder ved Midtfyns Fritidscenter i Ringe følgende dage inden sommerferien:Tirsdag 13. marts.

Torsdag 22. marts.

Tirsdag 10. april.

Torsdag 17. maj.

Onsdag 20. juni.
Brian Hansen kommer rundt på hele Fyn med blodbussen som en tapper tapper. Foto: Kurt Rasmussen
Brian Hansen kommer rundt på hele Fyn med blodbussen som en tapper tapper. Foto: Kurt Rasmussen

God stemning i bussen

Indsatsen med bussen sørger for, at det daglige blodforbrug på sygehusene bliver dækket samtidig med, at lageret af donorblod bliver holdt ved lige. Siden blodbussen er kommet til for 14 år siden, har folk fået nemmere ved at donere blod, og det skyldes ifølge Brian Hansen flere faktorer.

- Som regel er der en bedre stemning i blodbussen end på sygehusene, for dér foregår det med hvid kittel og lidt mere stramme ansigter, men her i blodbussen kan vi tydeligt fornemme, at folk ikke føler sig som på et sygehus, og dem er der jo også blevet færre af de senere år, siger han, inden han tager imod den næste i rækken af frivillige donorer.

Hun bliver vist ind i et specielt modtagerum, hvor alle skal ind og testes, første gang de melder sig som donor.

- Man skal være mellem 17 og 60 år. Vi tester for HIV og hepatitis, og hvis man er sund og rask, kan man blive donor, forklarer Brian Hansen og fortsætter.

- Vi har alt fra gymnasieelever til direktøren fra den lokale bank, og når de er blevet tappet, ligger de og snakker sammen på kryds og tværs. Det hele foregår i en uformel tone, for vi vil jo gerne gøre oplevelsen hyggelig. Jo flere der donerer blod, jo bedre, siger han.

Blodbussen har eksisteret i 14 år, og for nylig har den skiftet holdeplads i Ringe fra Sygehuset til Midtfyns Fritidscenter. Foto: Kurt Rasmussen
Blodbussen har eksisteret i 14 år, og for nylig har den skiftet holdeplads i Ringe fra Sygehuset til Midtfyns Fritidscenter. Foto: Kurt Rasmussen

Ordentlige mennesker

Og i den lange bus med liggestole placeret på hver sin side af mellemgangen, kan man sagtens mærke, at den hyggelige stemning har indfundet sig denne torsdag tidligt på eftermiddagen.

Tre unge fyre fra Midtfyns Gymnasium har taget plads i sæderne og er i gang med at afgive blod, og det sker med smil og latter, selvom de lange kanyler godt kunne få den ene og den anden halvstærke person til at ryste i bukserne.

Og Brian Hansen er vant til at møde unge, frivillige donorer.

- Nogle steder får de studerende lov til at få en fritime fra skole for at blive tappet, og det er ikke tilfældigt, hvilket fag, det går ud over. Det pudsige er, at det som regel er i tysktimerne, de fortæller, at de har bedt om fri, siger han med et lille smil.

Men det gælder ikke de tre studerende.

- Nej, vi havde skam fået fri, inden vi tog herhen, siger Søren Leerhøy, som netop har fået en kanyle stukket godt op i højre arm.

- Det er jo ordentlige mennesker. De kommer efter skole, så de skulker ikke, lyder det fra Brian Hansen, mens drengen slår ud i en latter og endnu engang bedyrer, at deres bloddonation foregår efter og ikke inden for skoletiden.

Unge donorer: Vi vil hellere give blod end have tysk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce