Borgerhuset Polymeren i Årslev var mandag ramme om en stribe fiktive jobsamtaler for unge på kontanthjælp - alt sammen i et forsøg på at få de unge væk fra offentlig forsørgelse.

Årslev: Mange unge ved ikke, hvordan et CV skal se ud, hvordan de fysisk og mentalt skal klæde sig på til en jobsamtale eller navigere rundt i de mange uddannelsesmuligheder. Derfor var 24 unge kontanthjælpsmodtagere fra Faaborg-Midtfyn og Svendborg mandag mødt op i borgerhuset Polymeren i Årslev for at få hjælp til at komme væk fra de offentlige ydelser.

Projektet Bryd unges ledighed nu!

Mentorordningen og kampagnen, BRYD UNGES LEDIGHED NU!, skal åbne døre for de unge, der har svært ved at finde jobs, lærepladser, uddannelser eller komme i praktik. 67 procent af de unge, der har været på kontanthjælp i mere end et år, bliver hængende i ledigheden. Kampagnen er en videreførelse af Foreningen Nydanskers pilotprojekt, Dygtige Unge, der startede op i tre nordsjællandske kommuner.Mentorordningen er frivillige, lokale erhvervsfolk, der hjælper de unge på rette vej. Der er 152 mentorer på Fyn og 25 i Faaborg-Midtfyn.

- Jeg har fået en masse god information og fif til, hvordan jeg kan blive bedre rustet i fremtiden. For eksempel fik jeg fif til, hvordan jeg kan skille mig mere ud i min jobansøgning, og at jeg nok burde anskaffe mig et kørekort, fortæller 21-årige Magnus Nissen, der har været på kontanthjælp i ét år og drømmer om en fremtid som tømrer eller noget inden for militæret.

Mentorordningen og kampagnen "Bryd Unges Ledighed NU!" som stod bag mandagens arrangement i Årslev er lavet i samarbejde med 22 andre kommuner, og har til formål at hjælpe unge fra alderen 18-30 år.

Nogle unge har aldrig prøvet at være til en jobsamtale før, og derfor blev der i løbet af dagen lavet fiktive jobsamtale, hvor de unge kontanthjælpsmodtagere kunne øve sig i at gå til en formel samtale. Flere lokale erhvervsdrivende var troppet op på Polymeren for at guide og give de unge feedback. Udover de fiktive jobsamtaler, blev de unge også undervist i, hvordan de kan bruge deres netværk, når de skal søge job.

- Jeg synes virkelig, at det er en god idé, den måde, som de har gjort det på. Og jeg sikker på, at der er nogle af de andre, der sikkert har haft mere brug for det end mig. Jeg er rimelig afklaret med, hvad jeg vil, men har nogle andre ting, der gør, at jeg er ikke er på arbejdsmarkedet, fortæller Magnus Nissen.

67 procent af de unge, der har været på kontanthjælp i mere end et år, bliver hængende i ledigheden. Den kedelige statistik har Magnus Nissen ingen intentioner om at blive en del af. Han håber snart, at han kan komme i lære hos et tømrerfirma. Tidligere har han startet på tømreruddannelsens grundforløb, men det gik ikke:

- Det er ikke, fordi jeg ikke kan følge med fagligt, men jeg passer bare ikke ind i et uddannelsessystem. Jeg kan ikke sige, hvorfor jeg ikke gør, men tror det er, fordi der ikke er den rummelighed, som jeg har brug for.

Et selskab fra Kuwait hjælper til

Projektet kører på sit tredje år, og det har i alle sine leveår været i samarbejde med olieselskabet Q8.

- Vi vil gerne være med til at gøre en forskel, og vil gerne hjælpe unge mennesker, der er låst fast i kontanthjælpssystemet, fortæller Tommy Diwas, der er projektleder og forretningsleder hos Q8.

Selv om der kan være forskellige årsager til, at man som unge er på kontanthjælp, så mener Cathrine Klokkedal projektleder på projekt Bryd Unges Ledighed NU!, at det er vigtig at gøre en indsats:

- Mange unge har svært ved at finde jobs og mange er uafklaret omkring uddannelse. Det er vigtigt, at vi hjælper dem videre, siger hun.

Magnus Nissen er enig:

- Der er ikke nogen unge, der gider at være på kontanthjælp. Det handler om at imødekomme dem i øjenhøjde, siger han.

  • Af: