Ugeavisens klumme: I fødsel på valgdagen

Ses vi ved stemmeboksen på tirsdag, spørger Ugeavisens klummeskribent? Illustration: Nex

Ugeavisens klumme: I fødsel på valgdagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Om en uge går det løs. Så skal vi i stemmeboksen og sætte vores kryds, og vi skal vælge, hvem der skal udstikke kursen for vores kommune de næste fire år. 

Uden at det skal blive alt for højstemt, så er det altså ret vigtigt. Og selvom det måske nok lyder som en kliché, så er det en festdag. Og personligt synes jeg, valgdagen er ret hyggelig. Hele den der forventningsfulde stemning, der summer blandt folk, når man mødes ved stemmeboksen.

Jeg er vokset op med at det at stemme, når der er valg, det er en selvfølgelighed. Selvfølgelig skal man gøre brug af sin demokratiske ret - eller måske nærmere pligt. Og kan man ikke finde ud af, hvem man skal stemme på, så må man stemme blankt - så har man da i det mindste vist, at det ikke handler om, at man bare ikke lige fik lettet sig fra sofaen.

Valgdagen - hvad enten den er til folketingsvalg eller kommunal- og regionsvalg - er også kulminationen på en længere periode med valgkamp, hvor vi får stoppet politiske budskaber i hovedet, nærmest uanset hvor vi går. Og jeg tænker ikke, at jeg fornærmer nogen ved at sige, at vi nok alle på et tidspunkt når dertil, at nu må det gerne blive hverdag igen. For det fylder meget. 

Men der er bare noget særligt over stemningen, når man møder op på sit valgsted og skal sætte sit kryds.

Jeg har altid været typen, der satte mit kryds efter min mavefornemmelse. Nogen gange har jeg tænkt, at jeg har været en virkelig "nem" stemme at kapre, fordi jeg ofte falder for den eller de kandidater, jeg finder sympatiske. Måske ser vedkommende bare rar ud. Og stemmer den politiske overbevisning nogenlunde overens med min egen, jamen så er det et godt udgangspunkt.

Ved folketingsvalget i 2015 havde jeg dog besluttet mig for, at jeg ville stemme mere med hjernen end med hjertet. Jeg ville sætte mig grundigt ind i de forskellige kandidaters synspunkter og partiernes mærkesager. Jeg ville gøre min research grundigt for virkelig at kunne træffe et oplyst valg, og jeg endte faktisk med at være ret overbevist om, hvor krydset skulle sætte.

Skæbnen ville så bare, at da valgdagen oprandt, vågnede jeg op med veer. Jeg var på daværende tidspunkt højgravid med mit andet barn, og ja - hun havde altså tænkt sig at komme til verden netop den dag, hvor der var folketingsvalg. Og da der var gået et par timer, så må jeg nok indrømme, at mine tanker var alle mulige andre steder end på al den research, jeg havde foretaget mig. Og jeg kom altså ikke forbi stemmeboksen. For første gang nogensinde i de år, jeg har været stemmeberettiget.

Nå, men på tirsdag, da stemmer jeg. Denne gang kommer der i hvert fald ikke nogen baby på tværs.

Og forhåbentlig følger rigtig mange andre trop, så demokratiet kan komme til sin ret. 

Er du stadig i tvivl om, hvem du skal stemme på, så kan et godt sted at starte være den kandidattest du finder her på Fyens.dk. 

Rigtig god valgdag på tirsdag.

Ugeavisens klumme: I fødsel på valgdagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce