Udgravning er en ren guldgrube

Museumsinspektør Jesper Hansen er stærkt begejstret for de fund, man har gjort i området omkring Rynkeby. Endnu mangler arkæologerne dog at undersøge et cirka 16 hektar stort areal, der skal bruges til erhverv.
Foto: Tim K. Jensen

Udgravning er en ren guldgrube

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fund i stort område nord for Ringe har gjort eksperterne klogere på, hvornår de fynske landsbyer blev dannet

RINGE/RYNKEBY: Den ligner mest af alt en blanding imellem en gravhund og en tyr, den lille bronzefigur, som arkæologer fra Odense Bys Museer har fundet med en metaldetektor nordøst for Rynkeby.

Udgravninger i området nord for Hestehavevej i Ringe, langs Rynkebyvej og i det nye erhvervsområde ved motorvejen har også resulteret i fundet af flere sjældne oldsager af træ. Blandt dem er et skammelsæde, en kølle, en skål og en meget kraftig øse.

Men alt det blegner i forhold til det egentlige scoop, fortæller museumsinspektør Jesper Hansen.

- Kronen på værket er uden tvivl, at vi her har et område på mellem 30 og 40 hektar, hvor vi er i stand til at følge udviklingen i bosætningsmønstret gennem rigtig lang tid. Det er helt unikt for Fyn, forklarer han.

Den fynske dimension

Udgravningerne har blandt andet vist, at de landsbystrukturer, som man kender fra i dag, blev fastlagt omkring 800-tallet. Det er cirka 100 år før, end man tidligere har troet.

Jesper Hansen gør meget ud af at understrege, at han taler om tingene i en fynsk sammenhæng, for man skal passe på med at drage konklusioner til resten af landet, mener han.

Eksperterne har fundet op til flere gårde fra omkring 200-400-tallet, der ligger spredt rundt i landskabet nord for Ringe. På det tidspunkt var det helt normalt, at en gård fik lov til at ligge på et bestemt sted i en generation. Derefter byggede man en ny med en anden placering.

Men allerede ved vikingetidens begyndelsen var der altså bønder, der havde set sig varme på området langs Rynkebyvej. Ingen kunne dengang vide, at gårdene ville blive liggende på det samme sted de næste 1200 år, fortæller Jesper Hansen.

Mere arbejde forude

Odense Bys Museer begyndte allerede at grave i området nord for Ringe i forbindelse med forarbejdet til den nye motorvej. Siden har man blandt andet været i gang med at undersøge jorden under den nye udstykning ved Hestehavevej.

Her mangler man kun et lille areal, før arbejdet er gjort færdigt. Til gengæld skal man først for alvor i gang med at undersøge det nye erhvervsareal ved motorvejen. Jesper Hansen vurderer, at her ligger der omkring tre måneders gravearbejde og venter.

Samtidig er eksperterne i fuld gang med at analysere de ting, man allerede har fundet, som for eksempel den lille dyrefigur fra omkring år 400 e.Kr. Sådan én var nemlig ikke hver mands eje, fortæller han.

Hovedparten af de fynske figurer er fundet ved stormandssædet og den rige handelsplads ved Gudme og Lundeborg.

Udgravning er en ren guldgrube

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce