Tvind-opholdssted om DR-dokumentar: - Virkeligheden er en anden i dag

Mette og Mads Kilden har siden nytår forsøgt at få styr på opholdsstedet i Nakkebølle, der var kommet i myndighedernes søgelys. Foto: Bent Warncke

Tvind-opholdssted om DR-dokumentar: - Virkeligheden er en anden i dag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Opholdsstedet Småskolen ved Nakkebølle Fjord, der drives af Tvind, får kraftig kritik i ny DR-dokumentar. Det nye forstanderpar på Nakkebølle erkender, at dokumentaren på mange måder rammer plet, men at virkeligheden i dag er en anden.

Nakkebølle: Tirsdag klokken 20.45 bliver Tvind-opholdsstedet på det tidligere Nakkebølle Sanatorium hudflettet i DR-dokumentaren "Afsløret".

I to udsendelser under overskriften "Tvinds nye imperium" sætter DR fokus på forholdene på blandt andet Nakkebølle og på, hvordan Tvind opererer i Danmark anno 2017.

Opholdsstedet har været drevet af Tvind siden 1999, og bortset fra nogle få episoder, hvor stedets anbragte unge har været i retten på grund af forskellige lovovertrædelser, har stedet levet et stille liv langt væk fra mediernes søgelys.

Men det bliver der lavet om på onsdag, og ifølge forstanderparret Mads og Mette Kilden, der tiltrådte 1. januar 2017, vil der blive tegnet et lidet flatterende billede af det socialpædagogiske opholdssted.

- Ud fra den teaser, DR har lagt ud, og de spørgsmål, vi har fået fra DR's journalister, kan vi godt regne ud nogenlunde hvilken vinkel, der bliver anlagt. Der vil blive tegnet et billede af et opholdssted, der har store problemer med at styre de unge, overfald på medarbejdere og stor modvilje mod at indberette magtanvendelser. Vi forventer desværre også, at de kommer til at mangle den oplysning, at det i dag faktisk går rigtig godt på Nakkebølle. Vi har været under skærpet tilsyn i en periode (marts/april, red.), og det har været helt rimeligt, for der var virkelig meget, der ikke fungerede på det her sted. Men sådan er det ikke længere. Vi har fået styr på det, og i dag er både de ansatte og de unge, der bor her, rigtig godt tilfredse med forholdene, fortæller Mads Kilden (45).

Det nye forstanderpar understreger i øvrigt, at de intet har med Tvind at gøre ud over at være ansat på et Tvind-ejet opholdssted.

Småskolen ved Nakkebølle Fjord
Siden 1999 har Tvind drevet Småskolen ved Nakkebølle Fjord som et socialpædagogisk opholdssted.Stedet er normeret til 15 unge.

Opholdsstedet er ikke længere under skærpet tilsyn, og fem nye unge er flyttet ind siden foråret, så der nu bor i alt otte unge på stedet.

Småskolen ved Nakkebølle Fjord er en del af Interessefællesskabet Tvind, der omfatter 32 danske socialpædagogiske opholdssteder.

Bestyrelsesformanden for Nakkebølle, Mette Bryndum, er med i Tvinds lærergruppe.

Ifølge forstander Mads Kilden flyder der ingen penge fra opholdsstedet til Tvind - alle indtægter bliver brugt til at drive institutionen.
Siden 1999 har Tvind drevet socialpædagisk opholdssted i Nakkebølle på det, der engang var et sanatorium. Arkivfoto: Roland Petersen
Siden 1999 har Tvind drevet socialpædagisk opholdssted i Nakkebølle på det, der engang var et sanatorium. Arkivfoto: Roland Petersen

Skyllerumssnak

De erkender også, at den kritik, der rejses i udsendelsen, et langt stykke ad vejen rammer plet. Der var ikke styr på tingene, da en mangeårig leder af opholdsstedet stoppede.

- Jamen det hele sejlede. Efter en uge kiggede vi spørgende på hinanden. Klarer vi det overhovedet her?, fortæller Mette Kilden (42).

- Der var en meget ubehagelig negativ subkultur, hvor de unge nærmest havde taget magten, og pædagogerne så blot magtesløst på. Det var bare sådan, det var blevet, og hærværk på bygningen, møblerne og andet materiel hørte nærmest til dagens orden, fortæller Mads Kilden.

- Men hvordan kunne det gå så galt?

- Først og fremmest var der en medarbejderkultur, hvor de ansatte ikke formåede at stå sammen. Der var alt for meget af det, jeg kalder "skyllerumssnak", hvor medarbejderne gik og bagtalte hinanden, og den usikkerhed, det spredte, forplantede sig til de unge. Der manglede simpelthen en rød tråd i, hvad der foregik, og det blev bare værre og værre, fortæller Mads Kilden.

Dårligdommen kulminerede i slutningen af februar 2017, hvor et stort møderum blev fuldstændig hærget af en flok unge, der gik bersærk.

- Det startede med, at de begyndte at smide med glas og service, som de hentede i køkkenet. Da jeg fik låst køkkenet af og fik det stoppet, begyndte de at sparke på døren til køkkenet og til personalekontoret, og truslerne føg gennem luften - de skulle nok få mig væk fra det her sted, de ville brænde huset af og tæve mine børn, fortæller han.

Så blev politiet tilkaldt, og mens de var til stede på Nakkebølle, var der ro på. Men så snart patruljevognen var ude af indkørslen, gik de unge fuldstændig amok. En masse ruder blev smadret, en spisesal med et stort konferencebord og 12 stole blev forvandlet til pindebrænde.

Mads Kilden, der er uddannet pædagog, men også har en baggrund med 10 år som fængselsbetjent på forskellige sikrede institutioner, har aldrig oplevet noget lignende.

- Jeg har aldrig oplevet en kultur, der var så rå og voldsom som det her. Det var jo en flok unge, der skreg på voksne, som ville hjælpe dem og sætte en ramme op, siger han.

Denne og andre episoder betød, at institutionen i marts kom under et skærpet tilsyn.

- Havde vi ikke fået styr på det, var Nakkebølle blevet lukket. Det er jeg slet ikke i tvivl om, siger forstanderen.

Ser udsendelsen sammen

Men der kom styr på det. Og det er grunden til, at forstanderparret fortsat er der, og det er også grunden til, at de nu kontakter avisen for at få nuanceret det billede, der vil blive tegnet i tv tirsdag.

- Vi har lavet procedurer for alt nu, og vi indberetter alt, hvad der skal indberettes, når det gælder fysisk magtanvendelse. Og så har vi fået ansat noget personale, der er kvalificeret til at have med stærkt udadreagerende unge at gøre. Først og fremmest har vi nu en personalegruppe med en åben og ærlig kommunikation. Det er ekstremt vigtigt, at medarbejderne ved, at de kan stole på hinanden, også selv om de er uenige i den måde, kollegaen tackler en situation på, siger han.

I dag er der ifølge forstanderparret faldet fuldstændig ro over de anbragte unge, som der er otte af i øjeblikket. Det seneste halve år har der stort set intet været at indberette.

- De unge mærker jo den tryghed i personalegruppen. De falder til ro i det og slapper af, når de møder en flok voksne, der står sammen, og er enige om, hvordan spillereglerne er, siger Mette Kilden.

- Hvordan tackler I de reaktioner, som tv-udsendelsen formentlig vil give?

- Ligesom når jeg taler med dig nu. I en åben og ærlig dialog. Vi har været i kontakt med de unge og deres forældre og samarbejdspartnere i kommunerne og forklaret dem, at det billede, der tegnes af Nakkebølle, har været korrekt, men at vores virkelighed ikke ser sådan ud længere, siger han.

Så tirsdag aften sætter forstanderparret og personalet sig sammen med de unge foran tv-skærmen.

- Så ser vi udsendelsen sammen og diskuterer den bagefter, fortæller Mads Kilden.

Tvind-opholdssted om DR-dokumentar: - Virkeligheden er en anden i dag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce