Trolden i den midtfynske æske


Trolden i den midtfynske æske

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ÅNDEN FRA 1864: Frihedstrangen og en stærk værnen om fællesskabet har i 150 år været karakteristisk for Midtfyn
NR. LYNDELSE: Hvis vi ikke kan få det, som vi vil have det, så laver vi vores eget.

Sådan har indstillingen været hos folk på Midtfyn i cirka 150 år - siden Ryslinges navnkundige sognepræst, Vilhelm Birkedal, blev afskediget af politiske grunde i kølvandet på krigen i 1864.

Sognepræsten i Nr.Lyndelse, Torkild Thaning, ser stadig i vore dage tydelige træk af den veludviklede selvstændighed, som betyder, at midtfynboen kæmper til det yderste for at forblive "Herre i eget hus."

Sogneskel består

Man ser det i antallet af friskoler på egnen. Man ser det også rent bogstaveligt i antallet af privatejede boliger. Og i følge Torkild Thaning desuden i det faktum, at sogne, der blev sammenlagt til én kommune for 30 år siden, stadig holder fast ved de gamle skel.

- Her i Nr. Lyndelse kender vi for eksempel intet til dem i Ferritslev, og i Nr.Søby er folk meget påpasselige med ikke at blive indlemmet i Nr. Lyndelse. Man holder på brugsen og forsamlingshuset, fastslår Torkild Thaning.

Fællesskaber for de få

Det paradoksale er, at midt-fynboen samtidig føler sig stærkt draget mod fællesskabet.

- De vil gerne ha' deres eget, men de vil også gerne danne foreninger. Små foreninger. Man skal kende dem, man er i forening med, fortsætter Torkild Thaning, der mener at vide, at Årslev har rekord i antal foreninger i forhold til indbyggertal. Og velkendt er det jo, at foreningslivet generelt stortrives på Midtfyn.

For midtfynboen vil det derfor være fatalt, hvis der rokkes alt for meget ved fællesskabernes naturlige rodnet. Som det i følge Torkild Thaning godt kan risikere at ske, når en strukturreform trækkes ned over hovederne på de midtfynske kommuner.

- På sin vis er det reaktionært, men jeg ville faktisk helst være den storkommune foruden, siger sognepræsten og tilføjer:

- Fordi jeg frygter for demokratiet.

Torkild Thaning ser for sig et desillussioneret folk, der er blevet frataget trygheden i de nære fællesskaber og påtvunget at agere i nogle større cirkler, som ikke føles vedkommende eller meningsfulde for hver enkelt.

Hvis midtfynboen reagerer, som han historisk set har for vane, så kan der meget vel ske det, at han melder sig ud af det lokalsamfund, som han ikke længere føler sig som en del af.

Og hvor er vi så henne, spørger præsten og giver selv et bud på svaret: nemlig dér hvor den indsnævrede individualisme trænger fællesskaberne ud til højre.

Men han håber selvfølgelig, at det ikke sker.

Trolden i den midtfynske æske

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce