Erik Larsen, Brobyværk, har lavet en lille sø på sin eng. Men han overså, at han skulle spørge kommunen om lov. Nu kommer han i retten, fordi han fortsat ikke har fjernet søen igen

Landmand Erik Larsen på Ølstedvej i Brobyværk er ved at være godt træt af det hele.

Helt ude for enden af en humplet markvej har han lavet en lille sø med en lille ø ude i midten.

Han gjorde det, dels for at få et sted, hvor hans køer kan drikke vand, og dels for at skabe et rekreativt område, hvor dagplejemødre, hundeluftere og andet godtfolk kan gå hen og få en naturoplevelse.

Erik Larsen troede, at alt var i skønneste orden. Han havde fået rådgivning fra sin landbrugsorganisation, Centrovice, som syntes, søen var en god idé.

Han havde søgt og fået bevilget 30.000 kroner i tilskud fra NaturErhvervsstyrelsen.

Han havde bare lige glemt én ting: Han havde ikke spurgt Faaborg-Midtfyn Kommune om lov. Og det skal man, hvis man vil lave sådan en sø på en fersk eng.

Erik Larsens sø var anlagt lige midt i et såkaldt paragraf 3-område. Det er et område, hvor der er et særligt planteliv, der skal beskyttes i forhold til naturbeskyttelsesloven.

Danmarks Naturfredningsforening opdagede søen og meldte den til kommunen.

Erik Larsen blev bedt om at fjerne den igen. Han søgte kommunen om dispensation og fik afslag. Han klagede til Natur- og Miljøklagenævnet. Og fik afslag igen.

Da han stadig ikke fjernede søen, overdrog kommunen sagen til politiet.

I retten i januar

For nogle dage siden fik Erik Larsen brev fra politiet om, at anklagemyndigheden har afsluttet sagen og sendt den videre til retten.

Siden fik han besked om, at han skal møde i retten 4. januar.

- Det er ved at tage livet af mig. Jeg er bare så træt af det. Det har virkelig været op ad bakke. Jeg er selvfølgelig ikke glad for at få sådan et brev fra politiet.

- Det er utroligt, at det skal være så bøvlet. Jeg kan ikke forstå, at man ikke bare kan finde en løsning, så søen kan blive liggende, siger Erik Larsen, mens vi står ved søen på en kold og våd og blæsende og væmmelig formiddag sidst i november.

Langvarig sag

Han begyndte at lave søen i efteråret 2012, og den var færdig i sensommeren 2013.

- Jeg har altid ønsket mig en sø. Jeg ville skabe noget natur og have et sted, hvor mine køer kunne drikke vand, understreger Erik Larsen.

- Det var i forbindelse med, at vi skulle lave en såkaldt turnaround på mit landbrug. Vi skulle finde ud af, hvordan jeg kunne udvikle og forbedre mine naturarealer. Det var tanken, at søen skulle være med til at give en bedre fauna.

- Jeg havde blandt andet forestillet mig at sætte nogle borde/bænkesæt op, hvor for eksempel dagplejemødre kunne sidde og spise mad med børnene. Og det var meningen at lave en ny sti fra vejen hen til søen, nævner han.

Erik Larsen er godt klar over, at han burde have set, at der et sted i papirerne fra NaturErhvervsstyrelsen stod, at han skulle søge kommunen om lov.

Men han undrer sig alligevel over, at hverken NaturErhversstyrelsen eller landbrugsorganisationen Centrovice gjorde ham opmærksom på, at han også skulle søge hos kommunen.

Erik Larsen føler, at han har været imødekommende med henblik på at finde en løsning.

- Jeg har accepteret at betale en bøde, fordi jeg har dummet mig ved ikke at spørge kommunen. Men jeg synes, det er for åndssvagt at jævne søen nu. Jeg har nærmest ligget på knæ og haft det rigtig skidt med det. Jeg har tilbudt, at vi kunne lave en treårig aftale, hvor vi så ser, hvordan det går med floraen efter de tre år. Jeg har også tilbudt at flytte noget af jorden igen og på den måde ændre noget af terrænet ved søen, men det har kommunen også afvist.

Så sent som torsdag fik Erik Larsen besked om, at han skal møde i retten 4. janaur.

- Hvad gør du, hvis du bliver dømt i retten?

- Jamen, jeg er ikke en rig mand. Så jeg har ikke råd til at blive ved med at betale tvangsbøder. Så jeg kan blive nødt til at jævne søen igen.

Så vidt kommer det ikke, hvis det står til Erik Larsens nabo, nordmanden Jørgen Andresen, der bor på en gård i nærheden.

- Hvis der kommer nogen og begynder at jævne søen igen, får de besked på, at jeg melder dem til politiet for overtrædelse af dyreværnsloven. For så ødelægger de livet for frøer og padder og den slags, og det er ikke lovligt, påpeger Jørgen Andresen.

  • Af: