Faaborgenserne må kigge rigtig langt efter træskibene i Fyn Rundt, for i år springer det spektakulære træskibstræf Faaborg over, og slår i stedet et smut omkring Marstal. Det er første gang siden starten i 1983, at byen under Klokketårnet ikke er start eller mellemstation for den maritime sommerfest.

Sejladsarrangør Jay Brun Jensen, Maritimt Center Svenborg, betoner, at det ikke skyldes utilfredshed med Faaborg, blot et ønske om at tilføre sejladsen lidt fornyelse, men han lader dog skinde igennem, at der gerne må ske lidt mere i Faaborg, når træskibene kommer til staden, forhåbentlig igen allerede i 2017.

For havnemester Lasse Olsen er "aflysningen" overraskende, men på ingen måde chokerende:

- Jeg har fået at vide, at træskibene ikke kommer i år, fordi man gerne vil prøve noget nyt. Det ser jeg ikke noget alarmerende i. Andre år har Assens, Nyborg eller Kerteminde ikke været med, ja, selv Svendborg har været forbigået, lyder det fra havnemesteren.

- Jeg regner med, at det er en engangsforeteelse, og at Fyn Rundt kommer tilbage til Faaborg igen næste år. Selvfølgelig er det ærgerligt, for det er da en aktivitet, vi gerne vil have, og som skaber en masse liv på havnen og i byen, men det er altså ikke en beslutning, jeg har indflydelse på eller kan påvirke, siger Lasse Olsen.

Tovholder forbløffet

Palle Petersen, formand for Faaborg BK og IF, har været en slags lokal tovholder på aktiviteterne på havnen siden 1992.

Han gik i den tro, at han også i år skulle stå for ølsalg på havnen i forbindelse med træskibstræffet.

- Det var først for ganske nylig, jeg ringede til Jay Jensen på Maritimt Center i Svendborg og sagde, at jeg gik ud fra, at vi gør, som vi plejer. Jeg blev ærligt talt forbløffet, da svaret, jeg fik, var, at Fyn Rundt slet ikke vil komme til Faaborg i år. Det har jeg ikke fået noget varsel om, lyder det fra Palle Petersen.

- Det er meget kedeligt for Faaborg, for på gode år er det en event, der har trukket 5-6.000 mennesker til havnen, og som har givet boldklubben en fortjeneste på op til 25.000 kr. på ølsalg. Og jeg føler nu også, vi spæder godt til Maritimt Centers kasse. Ud over de 30.000 kr., der får af kommunen for at komme, tjener på de boder, de selv stiller op, og vi pålægges en afgift på 450 kr. pr. fustage fadøl, vi sælger, konstaterer han.

Et pusterum

Jay Brun Jensen, Maritims Center Svendborg begrunder omgåelsen af Faaborg:

- Forklaringen er, at vi gerne vil forny sejladsen lidt år for år, og nu vil Marstal gerne have et besøg. Jeg vil ikke give en garanti, men jeg tror, vi kommer tilbage til Faaborg. I mellemtiden har byen måske godt af et pusterum, siger Jay Brun Jensen.

- Vi er glade for Faaborg og ikke utilfredse med noget, men byen kunne måske godt give den lidt mere gas, når sådan en fest kommer forbi, bemærker han.

  • JO -

    Af:

    Områderedaktør for Faaborg-Midtfyn med base i Faaborg. Har arbejdet med journalistik siden midten af 80'erne. Kom til Faaborg i 2006.