Simone Biilmann og Julie Rohde fra 9. klasse på Øhavsskolen laver mad til en hel familie for de 25 kroner, de gav for en pose Too Good To Go i brugsen i Vester Åby. De har valgt madspild som deres bidrag til projektuge på skolen.

Faaborg/Vester Åby: Det er onsdag formiddag. Simone Biilmann (16) og Julie Rohde (15) går i 9. klasse på Øhavsskolen. Men lige nu står de hjemme i køkkenet hos Simone i Vester Åby og laver mad.

De har gang i en stegepande, hvor de steger svinekoteletter.

- De skal have cirka fire minutter på hver side, siger Simone.

Ikke fordi de kigger i en opskrift. Simone ved bare, at det er sådan.

To Good To Go

Too Good To Go er en app, som skal medvirke til at mindske madspild. Du kan downloade app'en til mobil, og så får du adgang til at bestille Too Good To Go-poser fra et hav af butikker over hele landet, også i Faaborg-området.

Ideen bag konceptet er at give folk adgang til at købe mad til lave priser. Mad som ellers normalt ville blive smidt ud. Samtidig får de deltagende butikker en ekstra indtægt på den mad, de ellers var nødsaget til at måtte kassere.

Som bruger kan du bestille mad fra lokale restauranter, caféer, hoteller, dagligvarebutikker og bagerier. Maden henter du ved lukketid i miljøvenlige og bionedbrydelige papirsposer eller bokse.

Dagen forinden har de købt en pose Too Good To Goo i brugsen i Vester Åby for 25 kroner. Det er et landsdækkende koncept, hvor man downloader en app, og så får man adgang til at bestille poser med nedsatte madvarer i en lang række butikker over hele landet. For eksempel brugsen i Vester Åby. I posen er der madvarer, som ellers ville være blevet smidt ud, fordi de havde nået sidste salgsdato.

Man henter posen lige inden lukketid, og man kender ikke det præcise indhold. Det bestemmer den enkelte butik ud fra, hvad der er tilbage af varer, som ikke kan sælges næste dag.

Aftensmad for 25 kroner

I den pose, Simone og Julie har købt er der: Fire svinekoteletter, et hoved iceberg, en agurk, et franskbrød og en dagmartærte.

Alene dagmartærten koster normalt 25 kroner, altså det samme, som hele posen nu har kostet.

Og det hele går nu ud på, at de skal lave et måltid mad til en hel familie ud af det indhold, der var i posen.

Mens koteletterne ligger og syder på panden, går pigerne i gang med at snitte salat. Iceberg, agurk og rød peberfrugt.

- Peberfrugten var ikke med i posen. Men da vi så, at den skulle smides ud, fik vi lov at få den gratis, fortæller Simone.

Pigerne er i gang med en projektuge på skolen med det overordnede emne: "Verden ville være et bedre sted uden ... " - og de har så valgt "madspild" som deres bidrag.

Julie filmer det hele, og bagefter skal de klippe en lille film sammen, som skal være det produkt, de skal fremlægge for de andre elever.

- Måske skulle vi komme lidt krydderi på, foreslår Simone.

- Ja, lad os det, siger Julie.

Simone finder sin fars blandingskrydderi i køkkenskabet.

Bedre end fars mad!

Koteletterne er færdige, og salaten er snittet.

Simone finder noget dressing, og så kan pigerne sætte sig til bords og smage på deres måltid.

- Det smager godt, siger Simone.

- Det er i hvert fald bedre end min fars mad, tilføjer hun med et grin.

Det har ikke taget lang tid, og pigerne har god tid til at vaske op og rydde op bagefter, inden de skal i gang med at klippe deres film.

- Der kunne jo let blive aftensmad til fire personer, og vi har endda mega meget til overs af salaten, konstaterer pigerne.

Mange flere burde gøre det

- Jeg synes, det er trist med alt det madspild. Vi burde være bedre til at spise op og ikke bare smide det ud, hvis der er en halv tallerken tilbage. Meget kan sagtens bruges på madpakke næste dag, siger Simone.

- Mange flere burde benytte sig af de ting, der bliver sat ned i butikkerne. Alle burde kigge i kassen med nedsatte varer. Man kan altid finde noget, man kan bruge, tilføjer hun.

Brugsen i Vester Åby har hver dag to poser Too Good To Goo til salg.

- Men der er rift om dem, så man skal være hurtigt ude, anbefaler Simone.

I forbindelse med projektet har pigerne også haft kontakt til Wefood i København. Det er navnet på to forretninger, som Folkekirkens Nødhjælp har åbnet, og som indsamler og videresælger overskudsmad fra supermarkeder.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
To good to go: - En rigtig god fornemmelse

To good to go: - En rigtig god fornemmelse

1
Faaborg med i kampen om at begrænse madspild

Faaborg med i kampen om at begrænse madspild