Over 150 gik med til Erik Larsens omstridte sø. Sagen skal for retten på mandag

Det var hverken slagsange eller agitationsskilte i følget, da godt 150 mennesker nytårsdag traskede ud ad Ølstedvej ved Brobyværk, men alligevel fik turen til den forbudte sø hos Erik Larsen et snit af protestmarch over sig, for sympatien med landmanden, der er havnet i en pinagtig situation, syntes udelt, og forargelsen er til at føle på.

- Han har jo skabt en oase, lokalbefolkningen kan nyde, bemærkede nytårsmarcharrangør Torben Larson.

Larsen må mandag formiddag til i retten i Svenborg. Han brøde er, at han i 2013 gravede en 2100 kvadratmeter stor sø ud på sin eng, godt nok med støtte fra NaturErhvervsstyrelsen, men uden at få søgt kommunen om lov. Forsømmelsen har resulteret i påbud om at kaste søen til igen, og det er der ikke ret mange på Brobyværk-kanten, der har nogen særlig forståelse for.

- Det er ærligt, vi kommet herud, selv Danmarks Naturfredningsforening, der har rejst sagen, kan se, at søen er en gevinst for området, men nu kører sagen, og jeg tror kun, den kan stoppes ved, at Naturfredningsforeningen erkender, det var en fejl, at kræve søen kastet til igen, siger kommunalbestyrelsesmeldem Kristian Nielsen (V), der bor ganske tæt på.

Erik Larsen tog godt imod de mange gæster, han havde kastet flis ud på de mest sumpede strækninger på markvejen og bød på pølsehorn og hjertestyrkning ved søen:

- Det er dejligt at mærke den opbakning, det viser jo, at folk synes om mit projekt, men nu må vi se, hvad der sker. Jeg har aldrig før prøvet at være i retten. Jeg er parat til at acceptere en bøde, fordi jeg ikke fik søgt tilladelse, men jeg vil være ked af at skulle kaste søen til igen, siger han.

Folketingsmedlem og tidligere borgmester i den gamle Broby Kommune, Erling Bonnesen (V), var med på nytårsmarchen:

- Det er en ulykkelig situation, og jeg kan kun opfordre til, at man starter en lovliggørelsessag. Det bedste ville være, hvis retssagen kan udskydes, så parterne kan sætte sig ned, tage en forhandling, og finde en løsning, så anklagen trækkes tilbage, og søen får lov at blive liggende. Det er sådan set ikke lovgivningen, det er galt med. Selvfølgelig kan vi ikke bare lade folk anlægge søer, hvor de selv synes, uden der er et tilsyn med, at naturens interesser varetages, men det skal altså også være plads til, at den sunde fornuft kan råde, siger han.

  • Journalist portræt

    Af:

    Lokalredaktør siden 2009 på Fynske Mediers redaktion i Ringe, hvor jeg laver lokaljournalistik om Midtfyn til Fyens Stiftstidende, Fyns Amts Avis, ugeavisen Midtfynsposten samt fyens.dk og mitfyn.dk. Tidligere lokalredaktør på Fyens Stiftstidende i Faaborg. Ansat i Fynske Medier/Fyens Stiftstidende siden 2006.

Mere om emnet

Se alle
Larsen og søslaget ved Brobyværk

Larsen og søslaget ved Brobyværk

Lykkelig løsning på vej ved ulovlig sø

Lykkelig løsning på vej ved ulovlig sø

Det sku' vær' så godt ...