En lille flok tilskuere var helt tæt på, da EM i OK-jolle startede onsdag formiddag. De tog med den båd, der under EM fungerer som presse- og publikumsbåd - og på den måde fik de samtidig en gratis sejltur på øhavet i det skønne sommervejr.

Faaborg: - Koster det noget, spørger en mand, da han står på Faaborg Havnebad onsdag formiddag, klar til at hoppe om bord på den båd, der under EM i OK-jolle fungerer som presse- og publikumsbåd.

Båden, der fungerer som presse- og publikumsbåd, er lodsbåden "Elenora" fra Tuco Yacht Værft, som sejlklubbens formand, Jakob Frost, er medejer af.Torsdag, fredag og lørdag vil der ligge et egentligt publikumsskib ude ved EM-sejladserne, og pressebåden skal så blot sejle folk frem og tilbage fra havnebadet en gang i timen.

Fredag og lørdag er det skonnerten "Haabet", der skal bruges som publikumsskib.

Alle dage skal man blot møde op ved havnebadet. Herfra kan man gratis sejle med "Elenora" ud til publikumsskbiet.

Torsdag og fredag sejles EM klokken 11-15, lørdag klokken 10-14.

På EM-pladsen ved havnebadet kan man på storskærm se resultater fra EM, og lørdag vil der blive vist droneoptagelser fra finalesejladserne.

Aktiviteter i løbet af ugen: Prøvesejl en jolle-simulator, prøvekør en blokart, prøvesejl en SUB (stand up paddling), smag krabbesuppe osv.

Alle dage er der live-musik og salg af forfriskninger på pladsen ved havnebadet.

Du kan se hele programmet for EM og ugens maritime program i Faaborg på www.fmk.dk/maritimedage

 

 

- Nej, det er gratis, siger de to frivillige fra sejlklubben, der udgør bådens besætning.

Klokken 10.45 er vi klar til afgang, for vi skal være ude ved EM-starten klokken 11.

Ud over besætningen, sejlklubbens formand, Jakob Frost, og den lokale Faaborg-presse er der fire almindelige tilskuere på denne første tur.

- Jeg har selv tidligere sejlet kapsejlads. Vi har sommerhus i Horne Sommerland og er hernede i denne uge, og så læste jeg i avisen, at man kan komme med ud og se EM fra en publikumsbåd, siger Ulrik Nørregård fra Odense.

- Det er jo svært at se kapsejlads inde fra land. Man er nødt til at være tæt på, så det her er virkelig en god mulighed. Især når vejret er som i dag. Men man skal nok have lidt kendskab til sejlsport for at kunne se, hvad der foregår i sejladserne, siger han.

Lidt før klokken 11 ligger de første 65 både klar på en lang linje. De fylder en del, skal vi hilse og sige. En båd tyvstarter, så der må omstart til. Men endelig kommer de 65 både af sted. Et kvarters tid senere sendes de sidste 65 af de i alt 130 både af sted.

- Hvordan kan det lade sig gøre at sejle op mod vinden, spørger Lisbeth Christoffersen fra Faaborg.

Og så får hun en udførlig forklaring fra sejlklubbens formand, Jakob Frost.

Da sejlerne har rundet første bøje, returnerer båden til havnebadet. Et nyt hold tilskuere skal have chancen, og denne gang er vi helt oppe på 16, der vil med.

Heriblandt et par kvinder fra Kolding og Middelfart, hvis mænd er med blandt EM-sejlerne.

Det samme gælder Jo Hopwood fra Manchester i England.

- Min mand, Ian Hopwood, stiller op i sin første sejlsportskonkurrence nogensinde. Vi har kørt hele vejen fra Manchester med båden på trailer. Og så bor vi i vores van her i Faaborg på sejlklubbens EM-camp, fortæller hun.

I alt var 68 tilskuere på vandet på første EM-dag, og det er Jakob Frost
godt tilfreds med.

- Vejret var fint, og vi har haft en fin afvikling af de første sejladser, selv om den nordlige vind var en udfordring og gav nogle vindspring, siger han.

Efter den første dags sejladser ligger den regerende europamester og tidligere Faaborg-sejler Bo Petersen på en samlet syvendeplads. Stig Lassen fra Faaborg Sejlklub ligger på en samlet 46. plads ud af de i alt 130 sejlere, der stiller op.
Lige nu føres EM af norske Lars Johan Brodtkorb. Men der er lang vej endnu, inden EM-vinderen er fundet på lørdag.

  • Af: