Tidslomme: Komplet bageri stod urørt i 36 år, nu åbner 83-årig museum i det

Lise Duus med bagespade ved ovnen, der forsynede folk i Millinge med brød. Hendes far drev Østerbys Bageri og Konditori her fra 1949-74. Foto: Torsten Cilleborg

Tidslomme: Komplet bageri stod urørt i 36 år, nu åbner 83-årig museum i det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lise Duus Gromsrud arvede sin fars hus - og et komplet bageri, der havde stået urørt siden 1974.

Millinge: Det var helt oplagt, at Lise Duus Gromsrud skulle åbne et bagerimuseum, da hun i 2010 overtog Assensvej 269 i Millinge, efter sin nyligt afdøde far, Regnar Duus Hansen, som blev 97 år. For med ejendommen fulgte det gamle Østerby Bageri, hvor det meste af inventaret stod urørt og intakt. Det så næsten ud som om, Regner Duus havde fundet en kontakt, hvormed han kunne slukke for tiden, da han lukkede sit bageri i 1975.

Alligevel var Lise Duus Gromsrud lidt nølende, for siden 1953 har hun boet i Norge:

- Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle stille op med huset, da min far døde, og mine søskende var ikke interesserede i at tage over. Men jeg ville faktisk gerne hjem og holde ferie. I Norge er selv mine børnebørn blevet voksne, så jeg er ikke så bundet mere, forklarer hun.

Men ligefrem at lave museum, som flere i Millinge opfordrede hende til, da de fik lejlighed til at dykke ned i tidslommen, virkede uoverskueligt for Lise Duus Gromsrud, som netop er fyldt 83 år. Men før hun fik set sig om, var der dannet en venskabsforening, fundet masser af frivillig arbejdskraft, søgte fonde og lavet facebook-side.

- Opbakningen har virkelig været utrolig, jeg er stadig helt overvældet, siger Lise Duus Gromsrud, der takket være donationer på næsten en halv million kroner og en masse lokal muskelkraft og fingersnilde kan holde officiel åbning af bagerimuseet den 7. juli klokken 13-16.

For hende bliver det en speciel oplevelse, for ikke blot repræsenterer bageriet hendes gamle hjem fra ungdomsårene, det var faktisk også hendes lærerplads.

- Min far, der stammede fra Gærup og købte bageriet i 1949, fortæller hun.

Lise Duus Gromsrud var i bagerlære i Millinge et par år, før hun gjorde uddannelsen færdig hos en bager i Odense og rejste til Norge for at opleve lidt af verden, og nu er hun altså tilbage ved udgangspunktet for at dele minder og viden med gæsterne.

Dem har der allerede været mange af, for selv om museet først åbner 7. juli har mange nysgerrige været forbi.

Man brugte stadig rationeringsmærket for at købe brød, da hendes far overtog bageriet i 1949. Mærkerne her er dog et par år ældre. Foto: Torsten Cilleborg
Man brugte stadig rationeringsmærket for at købe brød, da hendes far overtog bageriet i 1949. Mærkerne her er dog et par år ældre. Foto: Torsten Cilleborg
Maksinen her kaldes en sprut, den bruges for eksempel til at lave dejslanger til vaniljekranse med. Foto: Torsten Cilleborg
Maksinen her kaldes en sprut, den bruges for eksempel til at lave dejslanger til vaniljekranse med. Foto: Torsten Cilleborg
Mange har allerede haft gode besøg i bagerimuseet, der først åbner officielt 7. juli, vidner gæstebogen om. Foto: Torsten Cilleborg
Mange har allerede haft gode besøg i bagerimuseet, der først åbner officielt 7. juli, vidner gæstebogen om. Foto: Torsten Cilleborg
Heri blev rugbrødsdejen æltet, op til 200 kg ad gangen. Foto: Torsten Cilleborg
Heri blev rugbrødsdejen æltet, op til 200 kg ad gangen. Foto: Torsten Cilleborg
Pigrullen, helt uundværlig, når der skulle laves brungsviger. Foto: Torsten Cilleborg
Pigrullen, helt uundværlig, når der skulle laves brungsviger. Foto: Torsten Cilleborg

Tidslomme: Komplet bageri stod urørt i 36 år, nu åbner 83-årig museum i det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce