• Anne-Merete Mikkelsen åbnede Lyserød Lørdag i Ringe med sin tale, hvori hun understregede vigtigheden af at huske at tænke på de pårørende til kræftramte.
  • - De er fuldstændig magtesløse, fortæller hun, der selv har haft kræft to gange.

Ringe: - Det værste er, når bekendte og andre går forbi mig, fordi de tror, at jeg ikke kan snakke om det. De er skrækslagne, fordi de tror, at ved at tale med en kræftramt, så bliver den kræftramte ked af det. Men man kan ikke blvie mere ked af det, end når man får konstateret sådan en sygdom. Så vi skal nok selv sige fra, når vi har en rigtig dårlig dag. Men husk at spørge os - og husk at spørge vores familier om, hvordan de har det. De trænger i aller højeste grad også til omsorg, fortæller Anne-Merete Mikkelsen, som sidder i kommunalbestyrelsen for Socialdemokratiet, og som to gange har været ramt af kræft.

På Torvet i Ringe åbnede Anne-Merete Mikkelsen Lyserød Lørdag med sin tale, hvori hun forklarede, hvor vigtigt, det er, at både personen, som har fået kræft, og også de pårørende bliver spurgt ind til og draget omsorg for.

- Jeg opdagede selv med min familie, at der ikke var nogen, der spurgte dem, hvordan de havde det. Og de har det jo lige så skidt som den kræftramte. De kan ingenting gøre - er fuldstændig magtesløse over for sådan en sygdom, fortæller hun.

Vigtigt at inddrage børnene

Anne-Merete Mikkelsen har både haft bryst- og tarmkræft - og begge gange vandt hun kampen mod sygdommen. Hendes egne erfaringer fortæller hende, at det er vigtigt at være ærlige over for de børn, som er pårørende.

- Mine egne børn var så store, at de rent intellekuelt forstod, hvad jeg sagde, men i hjertet var de ikke med (på hvad det betød at have en livstruende sygdom, red.). Men de lærte mig, at man ikke skal skjule noget. Man skal fortælle, hvordan tingene er, for ellers tror de ikke på én i resten af forløbet.

Ifølge Anne-Merete Mikkelsen kan det være rigtig svært for pårørende at vide, hvad man skal gøre, når én man holder af får kræft. Men hun har et godt råd.

- Du skal simpelthen udstyre dig med de største ører, som du overhovedet kan finde i Kongeriget Danmark. Så skal du sætte dig ned, og så skal du lytte. Og du skal være ærlig. Vis empati, men lad den kræftramte bestemme, fortæller hun.

  • fyens.dk