Tuco i Faaborg har bygget iøjnefaldende forsøgsskrog

Udvikling, udvikling, udvikling. Det er mantraet på den sydfynske virksomhed Tuco Marine Group i Faaborgs industrikvarter.

Gennem en årrække har værftet i Faaborg designet, udviklet og søsat bl. a. mindre fartøjer baseret på et bredt katalog af basismodeller med omfattende muligheder for individuel tilpasning til købernes behov. Tucos Pro Zero-serie målrettet det professionelle, maritime marked er et eksempel.

Sideløbende med produktionen af bl. a. denne serie arbejder Tuco også med bygning af små letvægtsfærger. Værftet er fx også involveret i udvikling af Ærøs første el-færge, der planlægges indsat på Søby-Fynshav næste år.

Nyeste skud i Tucos udviklingsarbejde flyder nu i havnen i Faaborg. Her falder den i øjnene og ligner en krydsning mellem et Lego-skib og en reklame for en supermarkedskæde med hang til sort og gul.

Værftets direktør, Jonas Pedersen, oplyser til Fyens.dk, at fartøjet er en såkaldt "demonstrator". Det skal anvendes til tests af ny teknologi til bygning af skrog til skibe:

- Fartøjet er en ASV - Air Supported Vessel. Det handler kort sagt om at bygge en meget let båd, som ved hjælpe af luft i et stort kammer under båden gøres meget lettere at fremdrive gennem vandet. Derved kan sikres brændstofbesparelser på helt op til 60 pct. i forhold til almindelig skrogteknologi. At vi så også har bygget båden meget let i fuld kulfiber er et yderligere plus, forklarer Jonas Pedersen.

Tuco laver udviklings-projektet sammen med en norsk virksomhed. Den er global patentholder på teknologien. Netop den båd, som nu ligger i Faaborg og dens design, har Tuco opnået rettigheden til, oplyser Jonas Pedersen.

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".

Mere om emnet

Se alle
1
Tucobåd nomineret til fin designpris

Tucobåd nomineret til fin designpris

Tuco lancerer elektrisk båd på det europæiske marked

Tuco lancerer elektrisk båd på det europæiske marked

Københavnsk succes er god forretning i Faaborg