Sydfynboer lukker byporten for indsamlere: Hjerteklub mødes med mistro

Den lokale hjertestarterforening råder over fem hjertestartere i lokalområdet, blandt andet denne i Pejrup. På billeder Rita Witthøft, Niels Krogh og Halldor Sørensen. Arkivfoto.

Sydfynboer lukker byporten for indsamlere: Hjerteklub mødes med mistro

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hjerteklub Danmark begyndte at samle penge ind til hjertestarter i Vester Aaby, men landsbyen har i forvejen to hjertestartere. Konkurrencen vækker lokal harme, og Hjerteklub Danmark overvejer at betale sponsorpenge tilbage og opgive projektet.

Vester Aaby: Hjerteklub Danmark er i fuld gang med at samle penge ind til en hjertestarter ved Brugsen i Vester Aaby, men lillebyen er i forvejen godt kørende med hjertestartere, og initiativet bliver mødt med mistro.

I facebook-gruppen Vester Aaby får Hjerteklub Danmark en hård medfart. Niels Krogh, som var foregangsmand i den lokale hjertestarterforening opfordrer folk til at holde sig fra projektet, mens Alice Pedersen, der er bestyrelsesmedlem i foreningen skriver, at hun vil indberette Hjerteklub Danmark til indsamlingsnævnet for mangel på etik. Andre, for eksempel Uffe Gramstrup, bruger udtryk som "usmagelig" om Hjerteklub Danmarks kampagne.

Fakta
Hjertestarterforening i Vester Aaby, Aastrup og Pejrup har ved hjælp af indsamlinger, sporer og fonde indkøbt i alt fem hjertestartere.

De står hænger i Nab, ved Aastrup Kirke, Ved Pejrup Forsamlinghus, ved Bøgebjerghallen og ved læge Ines Milling. Hver hjertestarter har tilknyttet uddannede førstehjælpere, såkaldte hjerteløbere, der kommer ilende med apparatet, hvor der er brug for hjælp.

Det er været bud efter hjertestarterne flere gange. I Bøgebjerghallen har de været med til at redde livet på en bankospiller, der fik hjertestop.

Lokale tager afstand

Det gør han især, fordi Hjerteklub Danmark overfor bidragsydere i Vester Aaby har efterladt indtryk af, at deres projekt bakkes op af Vester Aaby, Aastrup og Pejrup Hjertestarterforening. Foreningen bakker bestemt ikke "konkurrenten" op, gør formand Merete Petersen, Pejrup klart:

- Nej, vi er temmelig undrende og sidder med nogle store spørgsmålstegn. Vi er ret godt dækket ind her i området, der er få hundrede meter fra Brugsen og til læge Ines Milling, hvor den ene hjertestarter er. Vi har netop sat en femte hjertestarter op ved Nab. Jeg undres over, hvorfor man (Hjerteklub Danmark, red.) ikke har undersøgt dækningen her, og jeg undres over, hvordan man vil skaffe akuthjælpere og betale service og forsikring på hjertestarterne. Beklageligvis har det været historie fremme om indsamlinger til hjertestartere i lokalområder, hvor skabene stadig står tomme, efter folk har betalt. Vi har i vores hjertestarterforening fem hjertestartere, og det koster mellem 2500 og 3000 kroner om året at vedligeholde dem. Det er et stort arbejde at skaffe de penge, konstaterer formanden.

Aldrig oplevet lignende

I Randers sidder fundraiser i Hjerteklub Danmark Pia Lynge og overvejer, hvad der egentlig gik galt, og hvad hun nu skal gøre.

- Vi er kun gået ind i Vester Åby med det ene formål - at bringe en hjertestarter til byen. De midler, vi samler sammen, er engangsbeløb, og dermed ønsker vi på ingen måde at tage medlemmer fra jeres egen hjertestarterforening - ligesom vi selvfølgelig heller ikke ønsker at skabe splid i byen, skriver hun i et svar til nogle af de borgere, der har undret sig over det konkurrerende initiativ.

Overfor avisen forklarer hun uddybende:

- Vi har sat hjertestartere op i mange byer kun for at gøre noget godt, men jeg har aldrig oplevet reaktioner som dem, jeg har fået fra Vester Aaby. Jeg har modtaget, jeg ved ikke hvor mange mails, hvor vi beskyldes for at være en pengemaskine, være uansvarlige og at vi vil stjæle medlemmer fra den lokale hjertestarterforening. Det er bare ikke rigtigt.

- Hjerteklub Danmark er en nonprofit-organisation, der arbejder for at redde menneskeliv. Ja, vi er nogle få, der arbejder professionelt som fundraisere, og ja, jeg sælger hjertestartere, men indsatsen i Vester Aaby har til formål at redde liv, siger Pia Lynge fra Hjerteklub Danmark.

Overvejer penge tilbage

Hun bedyrer, at hun intet kendte til tilstedeværelsen af den lokale hjertestarterforening, da hun startede sin kampagne.

- Jeg fik en aftale med brugsuddeleren (Jan Foged, red.) om, at vi kunne sætte en hjertestarter op ved Brugsen og gik i gang med at samle penge ind. Vi nåede op på 22.000 kr. ud af et mål på 29.000, før det gik op for mig, at der allerede er én hjertestarterforening i Vester Aaby, og så blev der pludselig ballade.

Ifølge Pia Lynge har to borgere forlangt at få deres penge tilbage. Det har de fået, oplyser hun.

- Så lige nu er der 20.000 kroner. Jeg vil lige aftale nærmere med brugsuddeleren, der lige nu er på ferie, for jeg er faktisk i tvivl, om vi skal fortsætte, eller at vi skal give folk pengene tilbage og se på en anden by i stedet. Det kan blive for bøvlet, konstaterer hun.

Vester Aaby, Aastrup og Pejrup Hjertestarterforening blev stiftet i 2012, og foreningen rejste 150.000 kroner, så der nu er fem hjertestartere i området. Foreningen finansierer vedligehold af maskinerne og uddannelse af folk, de såkaldte hjerteløbere, der kan betjene dem.

Sydfynboer lukker byporten for indsamlere: Hjerteklub mødes med mistro

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce