Sydfyn kan tjene millioner på film


Sydfyn kan tjene millioner på film

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FILMFYN: Filmprojekt anslås at kunne skabe mindst 400 nye job på Sydfyn

FAABORG: 400 nye job over en fem-årig periode og en årlig omsætning i det sydfynske område på 25-35 millioner kroner.

Det er, hvad arbejdsgruppen bag FilmFyn regner med, projektet kan generere, når det er kommet i gang.

Arbejdsgruppen, der består af FilmFyn-direktør Erik Crone, Faaborgs kommunaldirektør Søren Theilade og Egebjergs kommunaldirektør Søren Stensbo-Smidt, er i færd med at lave et nyt beslutningsgrundlag for projektet efter EU-Kommissionens beslutning om, at Mål2-penge ikke må bruges til direkte filmstøtte.

Gruppen har skelet kraftigt til erfaringerne fra Trollhättan i Sverige, hvor et lignende projekt har kørt med stor succes i nogle år.

Herfra lyder den seneste melding, at projektet har skabt 1200 nye job på fire-fem år, men arbejdsgruppen bag FilmFyn har valgt at være lidt mere beskedne i deres forventninger.

- Vi regner med 400 nye job over fem år som noget, der er realistiskt, fortæller Søren Stensbo-Smidt.

Gruppen anvender samme forsigtighedsprincip, når det kommer til, hvor meget filmindspilningerne kaster af sig til lokalområderne.

52 film-millioner

- Erfaringer fra Sverige viser, at to tredjedele af en films budget omsættes i lokalområdet til lønninger, huslejer, taxa, vognmænd, håndværkere, restauranter, købmænd osv. En dansk gennemsnitsfilm har et budget på 13 millioner kroner, og vi regner med fire film om året. Det giver 52 millioner kroner, hvoraf vi forsigtigt regner med, at lidt over halvdelen omsættes i lokalområdet, fortæller Søren Stensbo-Smidt.

Han forsikrer, at selvom EU-Kommissionen stak en kæp i hjulet på FilmFyn, er projektet langtfra kørt i sænk.

- Det var en skuffelse, at EU-Kommissionen sagde nej til den oprindelige plan, men der kan stadig komme Mål2-penge til projektet. Det bliver ikke til direkte filmstøtte meen til eksempelvis husleje, lønninger og hjemmeside. Derudover kan der søges Mål2-midler til virksomheder, som vil servicere FilmFyn. Oprindeligt regnede vi med 2,5 millioner kroner i støtte pr år. Det tal er nedjusteret til omkring 1,5 million kroner, siger Søren Stensbo-Smidt.

EU-Kommissionens beslutning betyder, at de ni sydfynske kommuner og Fyns Amt må forvente at skulle betale mere til projektet end først ventet, men ifølge Søren Stensbo-Smidt bliver der tale om en beskeden ekstrabetaling.

- Jeg har ikke de nøjagtige tal, men det er ubetydeligt i forhold til, hvad kommunerne og amtet sagde ja til for en måned siden og slet ikke i den størrelsesorden, som er blevet nævnt (2,5 mio. kr., red.), siger Søren Stensbo-Smidt, der sammen med arbejdsgruppen skal præsentere det nye grundlag for FilmFyn for de ni kommuner og amtet den 13. august.

Her vil gruppen blandt andet afsløre, at hvor man tidligere har opreret med en tidshorisont for projektet frem til 2006, bliver der nu tale om en forsøgsperiode frem til 2004.

- Kommunerne binder sig kun frem til 2004. Oprindeligt var forventningen, at projektet ville være selvbærende i 2006. Det bliver nok et par år senere nu, men vi forventer helt klart, at projektet bliver selvbærende, fortæller Søren Stensbo-Smidt.

Sydfyn kan tjene millioner på film

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce