Strejken tog min far

- Strejken har haft katastrofale konsekvenser, siger den 23-årige eksportassistent Majbrit Albertsen, Odense, der mistede sin far Aksel Albertsen. Fyens Stiftstidende mødte datteren, da hun var hjemme hos moderen i Faaborg.
Foto: Tim K. Jensen

Strejken tog min far

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Muskelsvindpatient døde, før han nåede at få sin livsvigtige respirator

FAABORG: Entreprenør Aksel Albertsen havde ventet på operationen i flere måneder, mens han var indlagt på Odense Universitetshospital (OUH).

14. april så det endelig ud til at lykkes.

Aksel Albertsen med diagnosen ALS muskelsvind var klar til at blive kørt fastende til operationsbordet for at få foretaget en trakeotomi, så han kunne få sin livsbevarende respirator og trække vejret gennem et hul i halsen.

Men i sidste øjeblik blev operationen aflyst.

Respirationscenter Vest i Århus - som Aksel Albertsen efter planen skulle flyttes til dagen efter operationen - meddelte nemlig til OUH, at centret ville blive lukket helt ned fra 16. april, på grund af sygeplejerstrejken.

Respirationscentret kunne altså ikke modtage Aksel Albertsen, fordi personalet, der skulle stå for at oplære Aksel Albertsens personlige hjælpere i at bruge respiratoren, strejkede.

16. maj - præcis en måned efter strejkens start - døde 58-årige Aksel Albertsen.

- Strejken har haft katastrofale konsekvenser, siger datteren Majbrit Albertsen, Odense.

- Den tog min far fra mig.

Umiddelbart lyder det måske ikke som et akut problem, at personalet, der skulle have undervist i brugen af respiratoren, vælger at gå i strejke.

Men det blokerede altså for, at Aksel Albertsen kunne få den operation, han i forvejen havde ventet på i mere end tre måneder.

Majbrit Albertsen erkender, at hendes far måske ville have været død nu alligevel, selv om der ikke havde været strejke.

- Det finder vi jo aldrig nogensinde ud af. Men de ville jo ikke sætte alt det i gang (forberede operationen; red.), hvis de ikke mente, at det kunne forlænge hans liv, mener Majbrit Albertsen.

Denne holdning bakkes op af udviklingschef i Muskelsvindfonden Jørgen Lenger.

Respirator forlænger liv

Han pointerer, at respiratorer forlænger livet for folk med dødelig sygdom.

- Så det er sandsynligt, at han ville være i live i dag. De indstiller jo ikke til respirator, hvis det var udsigtsløst, siger Jørgen Lenger.

Landets to respirationscentre lider i øjeblikket af en kronisk kapacitetsmangel.

Allerede 11. januar blev Aksel Albertsen efter en voldsom lungebetændelse, der forværrede hans tilstand, henvist til Respirationscenter Vest.
Trakeotomi
Trakeotomi er en kirurgisk frembragt åbning gennem halsen ind til luftrøret.

Via hullet i halsen kan patienten kobles på en transportabel respirator, som sidder på kørestolen.

Rykkede mange gange

Siden har OUH, hvor han var indlagt, rykket jævnligt for at få Aksel Albertsen overflyttet til centret.

I Aksel Albertsens journal står der at læse næsten to måneder efter henvisningen:

"På grund af betydelig forværring af hans vejrtrækning, synes ventetiden at være urimelig lang. Vi har rykket flere gange for respiratorbehandling."

Majbrit Albertsen ser strejken som kulminationen på en alt for lang ventetid.

- Problemet er, at det aldrig skulle være nået så langt, at vi var helt henne i april måned, siger Majbrit Albertsen, der kan konstatere, at danske ventelister og en strejke i sundhedssektoren kan være en dødelig cocktail.

- Vi vil gerne have folks øjne op for, at det her er alvorligt. At det tager livet af folk, at man ikke hjælper dem, når de har brug for det.

Mens faderen endnu var i live, sendte Majbrit Albertsen breve til OUH, Respiratioscenter Vest, samt sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) og formand for regionernes sundhedsudvalg Bent Hansen (S).

Nye breve på vej

Nu er et nyt brev med overskriften "En mindre på ventelisten" på vej af sted til de samme modtagere.

Hvor ansvaret skal placeres er svært for Majbrit Albertsen at sige.

- Systemet har taget livet af min far, siger hun.

Strejken tog min far

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce