Stor debat om DF-formands honorar: - Det skal afspejle virkeligheden

Søren Kristensen (V) slog fast under debatten i byrådssalen i Faaborg, at der venter formanden for udvalget et større arbejde. Han kunne derfor ikke gå med til, at aflønningen blev på fem procent. Arkivfoto

Stor debat om DF-formands honorar: - Det skal afspejle virkeligheden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Anne Møllegaard Mortensen (DF) bliver formand for ad hoc-udvalget, der blandt andet skal kigge på tilskud til haller. Hendes honorar gav dog anledning til stor debat blandt kollegerne i byrådssalen.

Faaborg-Midtfyn: Hvor meget skal en formand for et såkaldt §17, stk. 4-udvalg egentlig have i honorar for at sidde for bordenden?

Det spørgsmål var der flere holdninger til i kommunalbestyrelsen, da den på sit seneste møde skulle vedtage et kommissorium for netop sådan et udvalg.

Det skal blandt andet komme med forslag til, hvordan hallerne i fremtiden skal have tilskud, og mens der var enighed om at udpege Anne Møllegaard Mortensen (DF) som formand, var der anderledes uenighed om, hvor meget hun skulle honoreres med.

I forslaget til et kommissorium var der lagt op til, at hun skulle honoreres med 11,5 procent af borgmesterens løn, der i 2017 var på cirka 985.000 kroner. Men et beløb på cirka 10.000 kroner om måneden for at lede udvalget var alt for højt, mente blandt andet SF's Torben Smidt.

- Det skal afspejle virkeligheden. Det vil være fagfolk, der henter oplysninger frem til udvalget. Fem procent af borgmesterlønnen er passende, påpegede Torben Smith.

Kommunalbestyrelsesmøde i Faaborg-Midtfyn Kommune
DF-formand Anne Møllegaard Mortensen. Arkivfoto: Michael Bager.
Det får politikerne
Det faste vederlag til kommunalbestyrelsesmedlemmer i kommuner med under 80.000 indbyggere er på 90.000 kroner om året. I Faaborg-Midtfyn Kommune er det besluttet, at udvalgsformænd får 23 procent af borgmesterens løn. Borgmesterlønnen var 985.000 kroner i 2017 og gav derfor hver udvalgsformænd cirka 226.000 årligt. Udvalgsmedlemmer får også et vederlag på 28.106 kroner om året. 1. viceborgmester får fem procent af borgmesterens løn, mens 2. viceborgmester skal have 2,5 procent af borgmesterlønnen.

Steget gevaldigt

Han fik støtte af Enhedslistens Morten Schjøtt, der nævnte muligheden for slet ikke at aflønne formanden. Han endte dog med fem procent.

- Det kommer til at danne præcedens for de andre udvalg, oplyste han med henvisning til, at der skal nedsættes yderligere to udvalg.

Søren Clemmensen (K) var enig.

- Aflønningen af kommunalbestyrelsen er steget gevaldigt i de seneste otte år, hvor jeg har været væk. Jeg er enig med den yderste venstrefløj, så jeg er ved at blive lidt bekymret for mine holdninger, lød det muntert fra Søren Clemmensen, der efterfølgende blev bekræftet i, at det i den seneste periode ikke har været kutyme at aflønne formand for et sådan udvalg.

Købe sig fri

Heller ikke Socialdemokraterne kunne gå med til procentdelen i forslaget. Her var man dog villig til at åbne pengeposen lidt mere og foreslog i stedet otte procent.

Ifølge kommunen svarer det til 6.691,95 kroner om måneden.

- Det er et arbejde, der kan strække sig over hele og halve år, og formanden skal lede arbejdet. Et honorar gør, at man måske kan frikøbe sig nogle gange fra sin arbejdsplads, sagde Socialdemokraternes gruppeformand, Kim Aas Christensen.

Venstres Søren Kristensen slog fast, at der venter formanden et større arbejde, og at det derfor er nødvendigt at honorere den indsats.

- Det er et stort arbejde. Det er ikke "bare" lige. Der skal laves et arbejde, som vi kan bruge i årene fremover, lød det fra Venstre-manden, mens Jack Odgaard (DF) slog fast, at et honorar var på sin plads.

- Jeg er ikke blevet tyk og fed af at være i politik. Det kan godt være, at jeg er det, men det er ikke på grund af det.

Et mindretal bestående af Konservative, Enhedslisten, Alternativet og SF stemte for et honorar på fem procent. Efterfølgende valgte alle partier at stemme for et honorar på otte procent - dog undlod Enhedslisten at stemme.

Det er kun formanden i udvalget, der modtager et honorar. Udvalget skal i gang med arbejdet straks, og arbejdet skal være afsluttet helt senest ved årets udgang.

Stor debat om DF-formands honorar: - Det skal afspejle virkeligheden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce