Støttekroner: En million til nyt kystakademi ved Nakkebølle Fjord

Ulrik Harring Boll oplever stor interesse for aktiviteterne på Bittenhus, så der er rigtig god brug for et kystakademi ned til Nakkebølle Fjord, mener han. Foto: Maria Retoft Pedersen

Støttekroner: En million til nyt kystakademi ved Nakkebølle Fjord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kystpuljens støttekroner er de første penge i kassen til et nyt uddannelsestilbud, som Trente Mølle står bag. Kystakademiet skal hjælpe med at gøre naturen omkring Øhavet mere tilgængelig.

Faaborg: Siden den selvejende institution Trente Mølle overtog lejrskolen Bittenhus ved Nakkebølle Fjord for små fem år siden, er der lagt mange kræfter i at gøre adressen til omdrejningspunktet for en masse friluftsaktiviteter relateret til Øhavet. Og nu kan et nyt kystakademi være på vej.

Naturvejleder Ulrik Harring Boll har netop modtaget den glædelige nyhed, at projektet modtager en million kroner fra Nordeafondens Kystpulje.

- Vi har et stort behov for at få udvidet vores faciliteter her, siger han.

Akademiet skal varetage uddannelse af for eksempel lærere, pædagoger, historikere, sundshedspersonale m.fl., så de bliver rustet til at bruge formidling af naturen og kysten i deres faglige virke.

- Kan en havkajak give ro i sjælen, hvis man er stresset, eller kan snorkling gøre noget godt, hvis du lider af angst? Vi får en mulighed for at teste nogle ting af og lave nogle rigtig spændende forløb, siger Ulrik Harring Boll om ambitionerne.

Der vil både være tale om efteruddannelsesforløb samt forløb for studerende.

- Vi har i forvejen et tæt samarbejde med lærer- og pædagogudannelserne, og efterspørgslen er stor, siger Ulrik Harring Boll og tilføjer:

- Vi håber, at vi kommer til at kunne fodre resten af landet med kompetente undervisere.

Kan en havkajak give ro i sjælen, hvis man er stresset, eller kan snorkling gøre noget godt, hvis du lider af angst? Vi får en mulighed for at teste nogle ting af og lave nogle rigtig spændende forløb.
Ulrik Harring Boll
Nordeafondens kystpulje
Nordea-fonden har et almennyttigt og velgørende formål.

Hvert år uddeler Nordea-fonden ca. 500 mio. kr. til projekter, som fremmer gode liv inden for sundhed, motion, natur og kultur.

I første runde har fonden blandt 101 indsendte ansøgninger uddelt 25,5 mio. kroner til 50 projekter.

De 50 håndplukkede projekter fordeler sig geografisk over hele landet. Også indholdet spænder vidt fra undervandsjagt i hovedstadsområdet og vandeksperimentarium i Odsherred til aktiviteter i Sønderjylland, der skal åbne Vadehavet op og gøre det mere tilgængeligt end tilfældet er i dag.

I alt har fonden modtaget 308 ansøgninger i løbet af to ansøgningsrunder.

Kilde: Nordeafonden
Den gamle svinestald, som ses til højre i billedet, skal rives ned og gøre plads til omkring 200 kvadratmeter nye bygninger. Foto: Maria Retoft Pedersen
Den gamle svinestald, som ses til højre i billedet, skal rives ned og gøre plads til omkring 200 kvadratmeter nye bygninger. Foto: Maria Retoft Pedersen

200 kvm bygninger

Naturvejlederne på Trente Mølle vil være grundstenen i kystakademiet, men det vil også blive nødvendigt at få andre specialister til at indgå i forløbene.

Kystakademiet skal ligge ved lejrskolen Bittenhus, hvor der i dag står en gammel grisestald i ringe forfatning samt nogle skure med halvtag. De gamle bygninger skal rives ned, og der skal opføres omkring 200 kvadratmeter nye bygninger med opbevaring, undervisningslokaler, omklædning og toiletfaciliteter. Et projekt, der har et budget på 5,3 millioner kroner.

- Så der venter os et større ansøgningsarbejde. Vi har et fantastisk samarbejde med Faaborg-Midtfyn Kommune, så vi håber, der også falder nogle penge af på den konto, og så søger vi Friluftsrådet om en million kroner, siger Ulrik Harring Boll.

For nogle år siden arbejdede han med at få skabt en øhavsbase, som skulle være et sted for områdets foreninger. Det arbejde gik i stå.

- Men vi har indarbejdet tanken i dette nye og større projekt, så det kommer til at stå på tre ben: akademiet, et blåt støttepunkt for turíster og private, som skal være åbent og bemandet i sommerhalvåret, og et sted for foreninger.

Lejrskolen Bittenhus bliver nabo til det nye kystakademi. Lejrskolen lejes flittigt ud, særligt i sommerhalvåret. Foto: Maria Retoft Pedersen
Lejrskolen Bittenhus bliver nabo til det nye kystakademi. Lejrskolen lejes flittigt ud, særligt i sommerhalvåret. Foto: Maria Retoft Pedersen

Optimal placering

Ifølge Ulrik Harring Boll, er det vigtigt, at undervisere bliver klædt godt på til at bevæge sig ud i naturen.

- Først og fremmest handler det om sikkerhed i forhold til vejr, vind og målgruppens kompentencer. Det handler også om, hvordan man fastholder målgruppens interesse, og hvordan man finder de gode fysiske rammer til at formidle sit budskab. Vi vil gerne inspirere og være med til at gøre øhavet mere tilgængeligt.

Og placeringen ned til Nakkebølle Fjord er optimal, mener Ulrik Harring Boll.

- Her har vi et beskyttet, lavvandet kystområde, som giver mulighed for at bruge vandet også for dem, som gebærder sig på et basisniveau. Og flora og fauna er virkelig værd at vise frem.

Glæde hos Øhavsmuseet

Peter Thor Andersen, direktør for Øhavsmuseet i Faaborg, glæder sig over, at det er lykkedes at få de første kroner i kassen til kystakademiet. Øhavsmuseet samarbejder tæt med naturvejlederne på Trente Mølle blandt andet med snorkelture, hvor deltagerne kan dykke ned og se nærmere på sporene fra fortiden i landskabet.

- Vi har brug for nogle flere, der er i stand til at formidle. Den idé passer som fod i hose med den udvikling, som vi også er i gang med på Øhavsmuseet, og jeg er ikke i tvivl om, at sådan et akademi vil blive en uundværlig del af vores udvikling.

Ulrik Harring Boll håber at kunne gå i gang med byggeriet af kystakademiet om et års tid.

Støttekroner: En million til nyt kystakademi ved Nakkebølle Fjord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce