Stjernekok slap fri af osteklokken

"Sdr. Nærå Vingård" kalder Jacob Klitgaard sit hjem. Han nyder det stilfærdige landliv i bindingsværkshuset med den store grund, som han dyrker vin på.
Foto: Tim K. Jensen

Stjernekok slap fri af osteklokken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jacob Klitgaard har fået et meget mere varieret arbejdsliv, siden han solgte sin restaurant

Sdr. Nærå: Et osteklokkeliv. Sådan beskriver Jacob Klitgaard sin tilværelse som restauratør, når han ser den i bakspejlet.

- Jeg havde faste rutiner og var hele tiden kun sammen med de samme mennesker. Det blev meget ensporet, og jeg er glad for, at jeg er kommet videre.

Jacob Klitgaard drev i otte år Restaurant Klitgaard i Odense, hvor han opnåede stor anerkendelse. Restauranten fik blandt andet de maksimale tre stjerner i Den Danske Spiseguide.

- Men det begyndte til sidst at udvikle sig i en retning, der går lidt imod det, jeg egentlig står for. Jeg går ind for ærlig, enkel mad, hvor man har lige så stor respekt for guleroden som for trøflen. Stjernemad bliver nemt så detaljeret og behandlet, at man til sidst hverken kan se eller smage hvilke råvarer, det er lavet af, siger han.
I køkkenet har Jacob Klitgaard en
I køkkenet har Jacob Klitgaard en "dagbog" bestående af en række tomme vinflasker, som hver repræsenterer en god oplevelse. Dem har han bare så mange af, at der mangler plads.
Foto: Tim K. Jensen

Betænkningstid

Så han solgte restauranten i 2007 og tog "et halvt års betænkningstid på livet".

Så startede han en lille konsulentvirksomhed med meget forskellige ydelser med udgangspunkt i gastronomi.

For eksempel lærer han erhvervsfolk at lave havørredtatar, rødbedechips og andre gourmettricks på gastronomiske teambuildingkurser. Han udvikler sirup, marmelade og andre tørrede kirsebær for en kirsebærproducent. Desuden rådgiver han restauratører, der vil have spisekortet peppet op og skriver opskrifter på lækre salater til dressingflasker.
Foto: Tim K. Jensen

Vinbog for nørder

Det nyeste projekt er forlaget Foodmind, som han startede i januar sidste år.

Han har udgivet to bøger, en om danske vingårde og en spiseguide til fynske frokostrestauranter.

- Jeg forsøgte at få vinbogen udgivet på andre forlag, men de mente, at det var alt for smalt og alt for nørdet. Men så blev jeg stædig. Jeg elsker udfordringer og at få det umulige til at lykkes.

Bøgerne kommer næppe til at give det store overskud, for udgifterne har været høje. Men de er begge solgt i mere end 1000 eksemplarer og har opnået finalepladser ved den årlige Gourmand World Cook Book Awards.

- Jeg er jo ikke journalist eller på anden måde uddannet i at skrive, så jeg synes, det er ret skægt at slå for eksempel Politikens Forlag i sådan en konkurrence, siger Jacob Klitgaard.
Foto: Tim K. Jensen

Squash hver mandag

Han sætter stor pris på den frihed, han har i dag, hvor han ikke længere skal have ordrebog og telefon med sig overalt, og hvor aftenerne ikke nødvendigvis skal tilbringes ved komfuret.

- Jeg kan gøre nye ting, jeg ikke kunne før. Bare sådan noget som at spille squash hver mandag aften. Friheden giver overskud, også mentalt.

Alligevel vil han ikke udelukke, at han en dag vil være at finde i chefrollen i et restaurantkøkken igen.

- Jeg kan ikke afvise noget, for jeg får hele tiden nye ting på dagsordenen. Men lige nu kan jeg slet ikke se det for mig.

Stjernekok slap fri af osteklokken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce