Stigende rågeproblem: Drastiske tiltag er nødvendige

Henrik Maegaard er stærkt plaget af rågerkolinien ved Guldhøj. Han ser gerne, at fredningen af råger sløjfes - især i midtbyer. Foto: René Johansen

Stigende rågeproblem: Drastiske tiltag er nødvendige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommunen erkender det stigende problem med råger i midten af Ringe og flere andre steder - selv om der skydes mange unger hvert år. Derfor kan det blive nødvendigt at fælde træer.

Ringe: Selv om kommunen hvert år regulerer rågeunger ved Guldhøj og flere andre steder, så er råger i midtbyen et stigende problem. Det er en ulige kamp, som er meget svær ved at vinde.

Sådan lyder det fra parkforvalter i Faaborg-Midtfyn Kommune, Majken Asserbo.

- Det er blevet et større og større problem omkring Guldhøj, og vi ved faktisk ikke hvorfor, men de her kolonier har det bare med at blive større, siger Majken Asserbo.

- Det er relativt nyt på Guldhøj, men kolonien er bare blevet stor på meget kort tid. Vi regulerer ungerne, og det må man først fra 1. maj. Afhængig af hvornår løvspring falder, kan man være heldig at se ungerne, men så snart der er blade på, er det svært, bemærker parkforvalteren.

Kort græs er sagen
Hvert år reguleres rågeunder i kommunen - nogen steder har man gjort det hvert år siden 1999.

Rågen er fredet, og derfor skal man søge om tilladelse til regulering i Naturstyrelsen.

Rågen slår sig ofte ned i bynære områder, hvor der er kortklippet græs. Store arealer med kortklippet græs er et stort spisekammer for mange fugle - heriblandt råger.

Det er i yngleperioden, at de "råber" til hinanden. Så med udgangen af juni, begynder det at aftage.

Som fortalt forleden er beboere omkring Guldhøj stærkt frustreret over den voksende koloni, og de har efterspurgt mere håndfaste metoder som at fjerne rederne eller skræmme fuglene for at komme problemet til livs.

- Det er en udfordring, fordi rederne sidder i høje træer. Lovgivningsmæssig skal man fjerne samtlige reder - man må ikke efterlade en enkelt af slagsen. Man skal komme tilbage gentagne gange og fjerne nye reder, så det er en omkostningstung måde at gøre det på. Det har nok ikke den store effekt. For vil de bygge rede, så gør de det, siger Majken Asserbo.

- Og skræmme dem væk skal ske over en lang periode - og det skal være med forskellige ting, for de vænner sig til det. For det er kloge fugle, og de finder lynhurtigt ud af, at det ikke er så farligt, det vi har gang i, bemærker Majken Asserbo.

Det er Jagtforeningen Midtfyn, som står for reguleringen af rågeungerne ved blandt blandet Guldhøj. Tovholder Per Brunsgaard kalder problemet for voldsomt stort.

- I år har det været ekstra svært, for rågerne har fået unger sent - så de har været svære at se på grund af blade på træerne, siger Per Brunsgaard.

Det er EU, der har fredet spurvefugle, og her hører rågen under. I de senere år er der arbejdet på at få den ud af beskyttelsen.

- Men det er svært, når der er tale om EU. Men i Danmark er rågen et meget stort problem i byområder. Du kan bekæmpe dem, men du kan ikke fjerne dem, siger Per Brunsgaard.

Træer kan fældes

Hos Majken Asserbo er der vilje til at se på skrappere måder for at få bugt med de larmende fugle ved Guldhøj.

- Det er frustrerende for beboerne, og jeg følger udviklingen. Jeg har gode folk i Ringe med et godt kendskab til det, og jeg tager en drøftelse med dem. Det kan være, at vi er nødt til at tage konsekvensen og fælde træerne. Det har ikke den store effekt, medmindre vi fælder det hele, og det er ikke altid, at man vil det, siger hun.

- Men det er vi nødt til at kigge på, for vi er godt klar over, at det er en stor udfordring at bo ved siden af. Der kan ske det, at vi sender dem et andet sted hen. Det vil være skønt, hvis de slog sig ned mellem boldbanerne langt fra boliger. Men jeg kan ikke bestemme, hvor de skal flytte hen, pointerer parkforvalteren.

Reguleringen af rågeunger må ske til 15. juni.

Stigende rågeproblem: Drastiske tiltag er nødvendige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce