Øko-herregården har etableret en børnevenlig rute, hvor gæster med kort og informative skilte guides gennem Steensgaard værdigkæde fra jord til bord. Snigpremiere tirsdag

Steensgaard: Siden Ann og Henning Wiesinger overtog Steensgaard, har der været stor interesse fra organisationer og virksomheder, der vil købe rundvisninger og foredrag om værdiprojektet Steensgaard og høre mere om, hvad det betyder, at hele værdikæden fra jord til bord er samlet på gården. Og selvom de to ejere flere gange om ugen hopper i gummistøvlerne og tager turen Steensgaard rundt, er det langt fra nok til at imødekomme alle forespørgsler.

Børnene skal lære at se deres mad i øjnene

Ann og Henning Wiesinger har i flere år haft et stort ønske om at supplere foredrag og rundvisninger med et gratis og frit tilgængeligt læringsforum for de mange lokale børnehaver og børnefamilier, hvor især børnene kan lære mere om, hvorfor det er så vigtigt, at vi passer på naturen og samtidig kan se, den mad vi spiser, i øjnene.

Som Ann siger:

- Vi har valgt at lave en rute med informative skilte, der primært er målrettet børnefamilier, pædagogiske institutioner og skolernes første klassetrin, fordi det er så utroligt vigtigt allerede på et tidligt tidspunkt at få børnenes øjne op for vigtigheden af at passe på naturen og behandle de dyr, de spiser, ordenligt. Vi vil gerne vise dem, at mad ikke bare er noget, man henter i supermarkedet, men at der ligger en hel historie bag, og vi håber at både familier og institutioner vil gøre brug af ruten.

En rute der skaber dialog

Torsdag den 14. maj kl. 11 åbnes ruten officielt med en guidet tur, men allerede tirsdag den 12. maj, altså i dag, har de to ejere inviteret pædagogisk personale fra kommunens børnehaver og SFO er, lærere og naturvejledere til et arrangement, hvor de vil gennemgå ruten og instruere i, hvordan ruten kan bruges til at gå i dialog med børnene om vigtige emner som dyrevelfærd, bæredygtighed og økologi og ikke mindst være med til at etablere en bevidsthed hos børnene om processen fra jord til bord.

Større fokus på madens tur fra jord til bord

Ruten vil være gratis og tilgængelig for alle. Den er tilrettelagt, så man starter ude i marken, hvor dyrenes foder bliver sået, fortsætter forbi dyrene og slutter ved Gårdbutikken, hvor man kan se de udskårne bøffer og pølser.

- På den måde ønsker vi at synliggøre en proces, der med en omfattende fødevareindustrialisering efterhånden stort set er blevet usynlig, men som der i høj grad er brug for at få sat fokus på, fortæller Ann Wiesinger.

Ruten er et par km lang og indeholder 10 stop undervejs, hvor man mødes af informative og dialogskabende skilte. Da dyrene jævnligt flyttes rundt på forskellige marker, vil man kunne opleve at ruten ændres i løbet af året. Der vil dog altid være aktuelle kort over ruten i en boks udenfor Gårdbutikken.

Arrangementet er støttet af Realdanias kampagne 'Byd Indenfor', som er en del af Fremtidens Herregård.

  • JO -

    Af:

    Områderedaktør for Faaborg-Midtfyn med base i Faaborg. Har arbejdet med journalistik siden midten af 80'erne. Kom til Faaborg i 2006.

Mere om emnet

Se alle
Hakkebøf med strandkål, speltsalat, rødløg og aubergine a la Spiseriet på Steeengaard Gods

Hakkebøf med strandkål, speltsalat, rødløg og aubergine a la Spiseriet på Steeengaard Gods

Helstøbt oplevelse: Dyk ned i økologien på Steensgaard Gods

Helstøbt oplevelse: Dyk ned i økologien på Steensgaard Gods

1
Muligheder forpligter

Muligheder forpligter