Undervægt er farligt for ældre. Derfor tjekker Faaborg-Midtfyn Kommune alle de ældre for, om de er for tynde eller tykke, og giver dem kostråd.
Faaborg-Midtfyn: Der er historien om en mand, som havde fået kræft, og som en del af sin sygdom havde mistet en stor del af appetitten. Så blev han tyndere og dermed endnu mere svag i forhold til at klare sygdommen og ikke mindst de daglige gøremål.

Men da han fik besøg af en ældrekonsulent fra kommunen, fandt hun ud af, at han var afkræftet, og hun satte ham i gang med at spise mere kalorierig mad.

- Han er et godt eksempel på, at det er lykkedes at give en mand livslysten tilbage ved at hjælpe ham til at spise federe mad og derved få mere energi og flere kræfter. Nu kan han igen klare mange dagligdags ting selv, siger Berit Knold.

Hun er diætist i kommunen og har igennem de seneste to år arbejdet med et projekt, hvor alle ældre, som er i kontakt med kommunen, skal måles og vejes for at tjekke, at de ikke bliver overvægtige - eller endnu værre: undervægtige.

- For ældre mennesker er undervægt faktisk farligere end overvægt, fordi de kan komme i en ond spiral, hvor det, at de ikke får spist nok, gør, at de mister kræfterne, så de lettere falder, og deres sår får sværere ved at hele, forklarer Berit Knold.

Alle bliver målt og vejet

Kommunen fik for to år siden en lille million kroner til at gennemføre et projekt med at undersøge alle de ældre, man kommer i kontakt med for at følge op på, om de spiser for lidt - eller for den sags skyld for meget.

Nu er pengene brugt og projektet slut. Det har vist, at der skal en del benarbejde til, før alle ældre er blevet undersøgt og alle data er samlet ind.

- Vi mener, der er masser af muligheder i at undersøge de ældre, og vi arbejder for, at de ansatte på plejecentrene i kommunen også skal i gang med at undersøge beboerne der. Spørgsmålet er bare, hvor ofte og hvor meget den enkelte skal undersøges, siger Berit Knold.

Forebygger sygdom

Nogle af dem, som har talt med allerflest ældre om deres kostvaner igennem de seneste år, er kommunens tre ældrekonsulenter, hvoraf den ene er Connie Henriksen. Hun har talt kost med en del ældre flere gange nu.

- Mange har fortalt mig, at de er begyndt at tage ekstra med d-vitamin efter vi har talt sammen, eller har rettet deres kost til på en anden måde. Det ser faktisk ud til at virke godt forebyggende, synes jeg, siger hun.

Connie Henriksen har ikke oplevet at komme ud til nogen, som så fejlernærede ud eller var faretruende tynde, men hun har mødt mange i risikogruppen.

- Så taler vi om, at de eksempelvis skal passe på, at de ikke taber sig mere, siger hun.

Selvom projektet er overstået, er det nu meningen at de ansatte på plejecentrene, sygeplejerskerne i hjemmeplejen, og andre som møder de ældre, hvor de bor skal tjekke de ældres sundhedstilstand.
  • Fyens Stiftstidende