Spindelvæv, snavs og fugt: Midtfynsk bageri meldt til politiet efter uhumske fund

Manden i briller og bagerjakke er Morten Madsen og boden er Sdr. Nærå Bageris. Arkivfoto

Spindelvæv, snavs og fugt: Midtfynsk bageri meldt til politiet efter uhumske fund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For fjerde gang siden 2012 har bageriet fået en sur smiley. Og igen er det for problemer med rengøringen.

Sdr. Nærå: Det er ikke kun boller og flødeskumskager, man kan finde hos Sdr. Nærå Bageri.

På loftet i opvaskerummet kan man se skimmellignende belægninger, der kan ses spindelvæv hænge fra loftet flere steder - også lige ovenover hvor flødekagerne laves. I rummet med melsiloen er der store mængder spindelvæv, fugt på gulvet og på mellemlageret og det bagerste lager kan der ses rod og snavs af ældre dato.

Det kunne man i hvert fald i slutningen af marts ifølge Fødevarestyrelsens kontrollanter, fremgår det af kontrolrapporten. Og det visit har ført til en politianmeldelse af bageriet. Hvad der ligger til grund for anmeldelsen, kan Fødevarestyrelsen ikke oplyse, da de ikke må udtale sig konkret om en sag, der er sendt til politiet.

- Vi politianmelder med henblik på en retssag. Og det gør vi blandt andet, hvis virksomheder ikke vil vedkende et bødeforlæg, siger Susanne Netterstrøm, sektionsleder på Fyn for fødevarestyrelsen.

I kontrolrapporten kan det også læses, at det indskærpes, at fødevarer skal opbevares hygiejnisk forsvarligt. På det bagerste lager har kontrollanterne nemlig fundet åbne poser og sække med eksempelvis havregryn og sukker, der står opbevaret. Og det giver risiko for kontaminering, fastslår rapporten.

- Jeg har sat min advokat på sagen, for det er ikke rigtigt, det der står. Vi overholder reglerne. Men ligegyldigt hvilken fødevarevirksomhed, du besøger, vil der være en finger at sætte på noget, siger Morten Madsen, ejer af Sdr. Nærå Bageri og bagermester.

Og det var der også på bageriet i Sdr. Nærå indrømmer ejeren - selvom han dog synes, det hører til under en bagatelgrænse.

- Der var noget spindelvæv over bordet, vi havde overset. Det er jeg ked af og beklager. Men det sker. Og så fandt de fem åbne sække, men i løbet af en arbejdsdag er vi i dem så mange gange, at det ikke kan betale sig at lukke dem, siger Morten Madsen.

Nu har han købt klemmer, der skal holde dem lukket.

Det siger kontrolrapporten også
Indskærpelsen af hygiejnisk forsvarligt opbevaring medfører et gebyrpålagt opfølgende besøg.Lager og opvaskerum fremstår ikke tilstrækkeligt rengjort.

Bagved bord i mellemgang ved bageriet ses snavs og støv af ældre dato. På bordet ved maskine til flødeskum ses rod og snavs på ledninger og er ikke tilstrækkeligt rengjort.

På mellemlager og bagerste lager ses rod og snavs af ældre dato i rummet med melsilo ses store mængder spindervæv og fugt på gulvet.

Virksomheden har tidligere fået sanktioner for lignende overtrædelseer.

Kontrolleret ryddelighed af gården samt skur bag bageriet. Der ses en del ophobning af blade og snavs samt brugt/kasseret inventar. Vejledt om oprydning så skadedyr ikke tiltrækkes.

Kilde: Fødevarestyrelsens kontrolrapport fra den 21. marts

Fire sure smileyer

Det er ikke første gang, at bageriet må hænge den gule seddel med en mund, der mildest talt ser misfornøjet ud op.

Tre gange tidligere har bageriet fået prædikatet. I september 2012 blev det til en sur smiley, et forbud mod at sælge og producere - dog kun til der var gjort ordenligt rent - og en bøde på 20.000 kroner. I december 2012 var det en sur smiley og en bøde på 25.000 kroner. Der var bageriet dog ejet af en anden. Og i 2016 blev det til endnu en sur smiley og en bøde på 5.000 kroner. Alle årene er bøderne givet for problemer med rengøringen.

- Vi gør rent hver dag, men det er en gammel bygning. Og i gamle bagerier er der mere beskidt end i nye, siger ejeren.

Men det er ikke almindeligt, at virksomheder flere gange over flere år får sure smileyer, fortæller sektionslederen.

- Det sker, men ikke ofte. Vi har fokus på brodne kar, der går igen og igen. Og det sker ved, at vi er ekstra opmærksomme på dem, siger Susanne Netterstrøm.

Spindelvæv, snavs og fugt: Midtfynsk bageri meldt til politiet efter uhumske fund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce