Faaborg Værft har - trods konkurrenternes protester - skrevet under på 100 millioner kroners kontrakt med Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse.

Faaborg Værft har skrevet under på en kontrakt med Forsvarets Materiel og Indkøbsstyrelse (FMI) - dermed ligger det fast, at Faaborg Værft de næste fire år skal stå for vedligeholdelsen af 30 af Marinehjemmeværnets fartøjer af MHV 800, 850 og 900-klassen.

Ordren er i 100 millioners klassen.

Dermed valgte FMI at ignorere de voldsomme protester, som brancheforeningen Danske Maritime har leveret i forbindelse med, at ordren var på vej til Faaborg.

Danske Maritime mener, at betingelserne ikke har været ens for alle bydere og har blandt argumenteret, at Faaborg Værft ikke havde de nødvendige miljøgodkendelser til at kunne håndtere ordren, da buddet blev afgivet.

Søby Værft, der også var med i budrunden, har valgt at klage over budprocessen til Klagenævnet for Udbud.

Klagenævnet afgjorde den 9. marts, at klagen ikke har opsættende virkning, og torsdag offentliggjorde FMI, at ordren er gået til Faaborg.

Det er latterligt

Lige så glad værftsdirektør Jan Mortensen er for, at værftet har sikret en fire-årig kontrakt med FMI, lige så skuffet er han over Danske Maritimes ageren i denne sag.

- Det er jo nok blevet tydeligt for enhver, at Faaborg Værft ikke er medlem af Danske Maritime, Men jeg er meget skuffet over Danske Maritimes fremfærd i denne sag. De påstande, de er kommet med, er direkte forkerte. Selvfølgelig har vi haft en miljøgodkendelse, der gør det muligt for os at udføre de arbejder, vi byder på. Ellers bød vi slet ikke på dem. I min optik er det latterligt, det der er foregået, siger Jan Mortensen.

Men har de ikke en pointe, i og med I først fik tilladelse til at sandblæse i større omfang for en uges tid siden?

- Nej, det er ikke korrekt. I den miljøgodkendelse, vi havde, stod der, at man forventer, at vi vil sandblæse i 50 timer om året. Det er ikke en begrænsning. Det var det, man skønnede i 2001, hvor aftalen blev lavet. Det var en forventning, men der var ikke tale om, at vi maksimalt måtte sandblæse 50 timer årligt, siger han.

Faaborg Midtfyn Kommune hastebehandlede sagen i sidste uge, så det nu fremgår af værftets miljøgodkendelse, at der må sandblæses alle uges dage i dagtimerne.

Det giver arbejdsro

På Søby Værft på Ærø er man stærkt utilfreds med forløbet. Direktør Roar C. Falkenberg siger til bladet "Søfart":

- Ved sådan et udbud skal man selvfølgelig som virksomhed kunne dække alt det, der ligger i specifikationerne i forhold til de fartøjer, der skal vedligeholdes. Det kræver blandt andet en miljøgodkendelse, hvor man kan sandblæse og foretage de behandlinger, som skal laves i henhold til specifikationerne. Og det mener vi ikke, at Faaborg Værft havde på det tidspunkt, hvor de indgav deres tilbud, siger han.

Polimikken har ikke taget pippet fra værftsdirektør Jan Mortensen i Faaborg. Han glæder sig over ordren, der lægger et godt fundament under Faaborg Værft i de kommende fire år.

- Det er en dejlig ordre at få, fordi det giver mulighed for at planlægge lang tid fremad. Det er det største problem i den her branche, at man ofte kun kan planlægge kort tid frem. Det giver noget arbejdsro, siger han.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på lokalredaktionen i Faaborg med særligt fokus på børne- og undervisningsområdet, samt hvad der rør sig i det lokale erhvervsliv.

Mere om emnet

Se alle
100 mio. kr. på spil: Brancheforening vil have bortdømt Faaborg Værft

100 mio. kr. på spil: Brancheforening vil have bortdømt Faaborg Værft