Socialrådgivere trives uden snævre rammer

Det hører til sjældenhederne, at klienterne kommer hjem til Anne Wulff og Erling Nørtoft Kristensen, men det er her fra hjemmet i Pederstrup, at de tilrettelægger arbejdet, og det gør det nemmere at få hverdagen med to små børn til at hænge sammen.
Foto: Carsten Bundgaard

Socialrådgivere trives uden snævre rammer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nørtoft Trivsel i Pederstrup løser tunge opgaver for fynske kommuner

PEDERSTRUP: - Det er stort, hvis en tidligere misbruger ringer om natten og siger: Jeg var lige ved at falde i igen, men jeg gjorde det ikke.

Det er den slags oplevelser, der giver arbejdet mening for Anne Wulff og Erling Nørtoft Kristensen.

Det og så følelsen af frihed til at kunne sige nej til en opgave, hvis de ikke mener, de kan løse den.

Eller sige ja og selv bestemme, hvordan opgaven skal løses.

Og Anne Wulff og Erling Nørtoft Kristensen siger ja til mange opgaver for fynske kommuner, der for eksempel står med et barn eller en ung med massive problemer i livet.

De er begge socialrådgivere og han desuden certificeret coach, og sammen har de rådgivningsfirmaet Nørtoft Trivsel.

Fra hjemmet i Pederstrup tilbyder de blandt andet at løse sociale opgaver for kommuner, der ikke kan få mængden af menneskelige ressourcer til at passe med antallet af opgaver.

Det manglende led

Erling Nørtoft, 34 år, oprettede firmaet som nyuddannet socialrådgiver for fire år siden.

- Jeg syntes, der manglede et led mellem en anbringelse uden for hjemmet og en kontaktperson, der typisk kan være den unges lærer eller fodboldtræner.

- Sådan en kontaktperson kan være ven og støtte for den unge, men mangler erfaringer med mulighederne i det offentlige system, forklarer Erling Nørtoft.

Derfor tilbyder han sig som det manglende led.

I starten havde han vikarjob ved siden af, men 1. august sidste år kom Anne Wulff, 31 år, også med i firmaet, der i dag giver arbejde nok til begge samt en praktikant og desuden behov for af og til at købe hjælp udefra.

Når firmaet får henvendelse fra en kommune om et barn eller en ung, der har behov for intensiv støtte, mødes Anne Wulff eller Erling Nørtoft med den unge, hans eller hendes familie og kommunens sagsbehandler.

Hvis kemien passer, og socialrådgiveren mener at kunne hjælpe, laves der en kontrakt med en fast, aftalt pris pr. måned.

Tilliden først

Og så handler det ellers om at skabe et tillidsforhold til den unge og familien.

Der kan for eksempel være problemer med bolig, familie, politi, misbrug, skole, arbejde eller kommunen, og socialrådgiveren kan enten hjælpe selv eller lede den unge videre i systemet.

- Vi kan tale om, hvordan man omgås, og vi kender de forskellige muligheder for hjælp, fortæller Erling Nørtoft.

Og han og hustruen står altså til rådighed for deres klienter døgnet rundt - også til en natlig samtale med en eks-misbruger, der lige skal fortælle om sin sejr.

Slut med statistikker

Anne Wulff har erfaring med faste socialrådgiver-job dels på Odense Universitetshospital og dels i Børn- og Ungeafdelingen i den daværende Tommerup Kommune, og hun nyder at være sin egen herre fri af de stramme rammer i det offentlige system.

- I det offentlige er man meget bundet af kassetænkning, budgetter og retningslinjer udstukket af politikerne, så det er ikke altid muligt at gøre det optimale for klienten, siger hun.

- Vi skal ikke spørge, hvis vi har lyst til at tage den unge med ud at bowle, eller hvis det er nødvendigt at bruge en halv time mere end planlagt hjemme hos familien.

- Her har vi frihed til at gøre det, vi mener, er det rigtige, og vi kan sige nej til opgaver, vi ikke synes, er interessante, siger Anne Wulff, der bestemt heller ikke savner de mange statistikker og indberetninger, der præger arbejdsdagen for en kommunalt ansat socialrådgiver.

Helt slippe for at skrive rapport kan de dog ikke, for den betalende kommune får hver tredje måned en rapport om, hvordan det går.

Fælles firma

Med et fælles firma fra privatadressen og en glødende interesse for arbejdet med de socialt belastede unge, kan det naturligvis ikke undgås, at der snakkes arbejde i hjemmet i Pederstrup.

- Men indimellem sker det da, at vi siger til hinanden, at nu snakker vi ikke firma resten af dagen, siger Anne Wulff.

Og mon ikke også de to børn på tre og seks år kan fjerne opmærksomheden fra firmasnak.

Socialrådgivere trives uden snævre rammer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce