Snusepraktik: Landmand fik sig helt ny karriere

Selvom Sten Ørgaard aldrig har arbejdet inden for tømrerfaget før, har han lidt viden om byggeteknik fra sin landmandsuddannelse. Og han er allerede begyndt at udføre opgaver på arbejdet uden makkeren ved sin side. Foto: Amanda Flyvbjerg

Snusepraktik: Landmand fik sig helt ny karriere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sten Ørgaard fra Gislev stod uden arbejde i vinteren 2017, men netværksforeningen Byg til Vækst fik ham i snusepraktik. I dag er han voksen tømrerlærling.

Årslev: Lyst træ skyder op fra den mudrede jord og danner lange rækker af boliger, der snart kun venter på at blive fyldt med liv. Gule og hvide maskiner med store metalskovle for enden står og venter på at blive tændt. Mænd i sort arbejdstøj, der ikke skænker regnen en tanke, går rundt blandt byggemateriale. En af dem er Sten Ørgaard fra Gislev. Og siden den 29. januar har han som en del af teamet hos Hans Jørgensen og Søn haft sin daglige gang på det bæredygtige byggeri på Lensvej.

- Lige nu lægger jeg tag på de forsyningsskure, vi næsten lige er blevet færdige med, siger han.

Det er ikke en sætning, han har været vant til at kunne sige i sit 30-årige liv. I dag er han voksen tømrerlærling, men for to måneder siden var det et fag, der var ukendt for ham. Han er nemlig uddannet landmand, og han er tidligere sergent i forsvaret, fabriksarbejder, teltopstiller og chauffør.

- Jeg suger alt den viden til mig, som jeg kan. Det er fedt, at man kan se, at man har været med til at skabe noget. Man kan se en udvikling i det, man laver, siger den nyklækkede tømrerlærling.

I november 2017 stod Sten Ørgaard uden et arbejde. Og det var det, der fik ham sporet ind på faget.

Jeg har fået mere tid til min familie, fordi jeg arbejder mandag til fredag på faste tidspunkter og har fri hver weekend. Og det er uvurderligt med mere familietid.
Sten Ørgaard
Sådan hjælper Byg til Vækst personer som Sten
Alle Byg til Væksts projekter foregår på byggepladserne. Og som udgangspunkt kun på byggerier med en byggesum på over 100 millioner kroner.Typisk arbejder Byg til Vækst med rekruttering af lærlinge og almindelig arbejdskraft til byggepladsen. Men også snusepraktik til ledige, der vil prøve branchen af med henblik på arbejde eller uddannelse.

Alle aftaler er skræddersyet til det enkelte byggeri og bygherrens ønsker.

Byg til Vækst har en rammeaftale med CIVICA. Det betyder, at der indgår en Byg til Vækst aftale på alle deres renoveringer og nybyg. Kilde: Susanne Olesen, chefkonsulent i Byg til Vækst
Sten Ørgaard (til venstre) er glad for, at han er endt, hvor han er endt. Og Kresten Poulsen fra Hans Jørgensen og Søn (til højre) er glad for Sten Ørgaards arbejdsindsats. Foto: Amanda Flyvbjerg
Sten Ørgaard (til venstre) er glad for, at han er endt, hvor han er endt. Og Kresten Poulsen fra Hans Jørgensen og Søn (til højre) er glad for Sten Ørgaards arbejdsindsats. Foto: Amanda Flyvbjerg

Byg til Vækst banede vejen

Som en del af kommunens aktivering og som et resultat af en Byg til Vækst aftale med bygherren bag - CIVICA - blev han snusepraktikant på byggeprojektet på Lensvej i en måned.

- Jeg fik lov til at prøve det af og se, om det var noget for mig, siger Sten Ørgaard.

Byg til Vækst er en netværksforening bestående af de fynske jobcentre, bygge- og anlægsbranchens arbejdsgivere og arbejdstagere og de uddannelser, der beskæftiger sig med branchen. Foreningens fokus er at sikre Fyn arbejdspladser og arbejdskraft indenfor byg og anlæg.

Sten Ørgaard er den første fra Faaborg-Midtfyn Kommune, der er kommet på et projekt under Hans Jørgensen og Søn. Men han er langt fra den første, de har haft i samarbejdet med Byg til Vækst.

- Der er selvfølgelig en omkostning forbundet med det. Men vi er meget bevidste om, at vi skal have uddannet nogle flere folk for at mindske manglen på kvalificeret arbejdskraft. På den her måde kan vi se, om de har viljen og styrken, siger tømrermesteren, Kresten Poulsen.

Snusepraktikken vækkede hans interesse. Og kort efter opstarten i slutningen af januar, stod det klart, at der kunne være en fremtid for ham.

- Jeg blev allerede tidligt i forløbet præsenteret for idéen med, at jeg kunne fortsætte hos Hans Jørgensen og Søn som voksen tømrerlærling bagefter. Og det satte tanker i gang, siger han.

Det var Kresten Poulsen, tømrermester hos Hans Jørgensen og Søn, der så mulighederne i Sten Ørgaard.

- Jeg har et motto, der lyder, 'er viljen der, skal vi nok lære dem det'. Jeg synes absolut, der er vilje hos Sten, siger Kresten Poulsen.

Ro og stabilitet

Sten Ørgaard takkede ja til tilbuddet om at blive, og de næste 3,5 år skal han suge endnu mere viden til sig som tømrerlærling.

- Det giver ro og stabilitet i min hverdag, fordi jeg ved, hvad jeg skal og hvad der kommer ind hver måned. Det har også påvirket mit humør til det bedre, siger han.

Men det har også haft en stor betydning for privatlivet. Han er nemlig gift og har en søn, og inden tiden som snusepraktikant arbejdede han på meget varierende tidspunkter.

- Jeg har fået mere tid med min familie, fordi jeg arbejder mandag til fredag på faste tidspunkter og har fri hver weekend. Og det er uvurderligt med mere familietid, siger Sten Ørgaard.

Han er ikke den eneste, der har haft en succesoplevelse. Omkring 20 fra Faaborg-Midtfyn Kommune har været under et Byg til Vækst-projekt. Og det er kun en tredjedel af dem, der ikke er kommet videre. Til hvert projekt er der tilknyttet en virksomhedskonsulent, som tager sig af alt omkring samarbejdet med netværksforeningen. Det oplyser Susanne Olesen, chefkonsulent hos Byg til Vækst.

- Det giver en tryghed, at det er den samme person. Og det skaber relationer. Når en ny starter, bliver alle medarbejdere også informeret om det over et rundstykke. De giver tid og plads til de nye. Branchen bakker op, og det er vigtigt, siger hun.

Nogle af dem, der er kommet videre, fandt ikke lykken på deres første projekt, men netværket i Byg til Vækst har hjulpet dem andre steder hen. Og til dem, der skal starte i et forløb, har Sten Ørgaard et råd.

- De skal tage det til sig med et åbent sind. De skal tage fat og være en del af arbejdet, siger tømrerlærlingen.

Snusepraktik: Landmand fik sig helt ny karriere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce