Små partier stemt ned på investeringsetik

Kommunalbestyrelsen sang enstemmigt Jens Vejmand, men der var diskussion om, hvad kommunens likvider må investeres i. Foto: Torsten Cilleborg

Små partier stemt ned på investeringsetik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Enhedslisten kunne ikke få S, V og DF med at forbyde investeringer i olie, tobak og skatteunddragende virksomheder

Faaborg-Midtfyn: På en god dag bugner kommunekassen af over 300 millioner kr., og politikerne vil have at pengene skal gøre gavn og yngle i form at investeringer, men der er uenighed om, hvad der må investeres i.

Blandt de 25 folkevalgte er der almindelig enighed om at følge etiske spillerregler, så skatteborgerne ikke risikerer at se kommunen gamble med overskuddet i via investeringsforeninger, der sætter penge i masseødelæggelesvåben eller børnearbejde. Men byrådets små partier vil gerne på endnu længere, så kommunens penge heller ikke bruges til at spekulere i "forskning udvinding og forbrænding af fossilt carbon eller i tobaksvirksomheder, heller ikke i virksomheder, der er dømt for skatteunddragelse". Sådan lød det i et forslag, som Enhedslistens Morten Schjøtt på byrådsmødet mandag fik de øvrige små partier, altså Radikale Venstre, SF, Alternativet og Konservative med på.

Men flertallet bestående at Socialdemokraterne, Venstre og DF siger nej.

Får bryggerier næste forbud?

- Jeg har respekt for de ældre motiver, men der er ikke grund til at skærpe retorikken, og vores virkelighed er altså, at vi er afhængige af fossile brændstoffer mange år endnu, sagde Venstres Søren Kristensen.

Selv om han er ikke-ryger, har han heller ikke fidus til forbuddet med investeringer i tobaksindustrien.

- Rygning er en selvvalgt uvane, der skader sundheden, men bliver det næste så forbud mod investeringer i bryggerier eller chokoladefabrikker? spurgte han.

Mads Holdgaard, Alt., ser ingen problemer i at skærpe tonen overfor investeringer i sort energi og tobak:

- Det handler om at så sendt signaler om i hvilken retning, vi vil trække kommunen, sagde han.

Også radikale Søren Hillers vil gerne sende signaler:

- Det er da vigtigt, vi fortæller, hvilken kommune vi ønsker at være, og det er et spørgsmål om tid, før fossile brændstoffer er en saga blot, sagde han.

Torben Smith fra SF pointerede at tydeligere rettesnor blot er en hjælp til de investeringsforeninger, der arbejder med kommunens penge, men rettesnoren bliver altså ikke mere snærende, end de tre store partier ønsker.

Små partier stemt ned på investeringsetik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce