Fantasien fik fri udblæsning, da biblioteket holdt opfinderværksted
FAABORG: 13 børn, med hovedet fyldt med kreative og skøre ideer, blev sluppet fri i går, da Danmarks bedste naturfagslærer Peter Eduard fra Faaborg Gymnasium slog dørene op til opfinderværkstedet.

Det hele startede med at fryse balloner og skumfiduser ned med tøris, eller flydende kvælstof, som bliver så koldt som minus 200 grader.

Og sådan fanger man 13 sprælske børns opmærksomhed, nemlig ved at lade dem spise frosne skumfiduser eller tø en ballon op i hånden.

Og da Peter Eduard havde tryllebundet alle de små opfindere, gik turen til computerne, hvor de skulle opbygge en bro og bagefter lave den i spaghetti.

Lyder det umuligt? Ja, men det er det ikke, når man er barn. Og resultaterne af efterårsferiens børn kan inspiceres ved selvsyn på biblioteket i Herregårdscentret.

Dimser og mekanik

En af opfinderne meldte sig ud af brobygningsprojektet, da han havde gang i sin egen opfindelse.

Gemt i bunken af smadrede computere, telefoner og boremaskiner sad han med en helt vidunderlig opfindelse. En skål, der kunne dreje og som han finurligt pyntede med tal og bogstaver fra tastatur og telefoner.

- Tjah, hvad det er og hvad jeg skal bruge den til? Jeg ved det ikke endnu, men jeg ved det, når den er færdig, sagde opfinder Kristoffer Fürsterling på ti år fra Svendborg.

Udover at være opfinder er han også feriebarn hos sine bedsteforældre i Faaborg. Og han har været fast inventar på opfinderværkstedet i sin ferie.

- Jeg har brugt en time foreløbig, og den udvikler sig undervejs og om en time mere, så er min opfindelse opfundet helt færdigt, sagde han og koncentrerede sig atter om at skille dimser og mekanik ad.

Mange børnenes opfindelser vidner om, at alting ikke lige har en forklaring og at alt, der opfindes i børnehøjde ikke altid har en logisk anvendelse. Men det virker.

For eksempel som computerblæseren, der er tilsluttet gamle batterier, der får den til at dreje rundt med fire plasticænder på. Imponerende, og kreativt. Og hvem ved, måske kan fremtidens broer af spaghetti være ligeså solide som Svendborgsundbroen og Langelandsbroen?
  • fyens.dk