Slut med Julens Glæde: Banker spænder ben for julesparere

Julens Glædes indsamler i tegner Gert Ejtons streg er på vej rundt til de små hjem i sognet.

Slut med Julens Glæde: Banker spænder ben for julesparere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Julens Glæde lukker i Ringe og Sdr. Højrup, fordi Nordea fra næste år kræver gebyr for benyttelse af bankens døgnboks. Det kan foreningens økonomi ikke bære, vurderer bestyrelsen.

Midtfyn: I november delte de 200 medlemmer en opsparing på 800.000 kroner, og det bliver formentlig sidste gang, at de på den måde har kunnet tage højde for den dyre juletid.

Et par dage efter generalforsamlingen i foreningen Julens Glæde Ringe og Sdr. Højrup Sogne fik kasserer Bjarne Svendsen et brev fra Nordea om et nyt gebyr for benyttelse af bankens døgnboks, og det fik bestyrelsen til at kaste håndklædet i ringen. I denne uge blev foreningens lukning annonceret i Midtfynsposten.

- Fra januar skal vi betale 300 kroner i kvartalet plus 20 kroner for hver kuvert, vi lægger i døgnboksen. Det bliver til ca. 3000 kroner om året, og det rækker vores økonomi ikke til. Hidtil har der ikke været noget gebyr, men vi har betalt et minimalt tillæg, hvis der i et enkelt kvartal kom særligt mange kontanter ind, siger Bjarne Svendsen.

- Dertil kommer, at vi alligevel skulle ud og finde en ny indsamler i Ringe. Der er jo tale om et betroet hverv, som ikke kan overlades til hvem som helst. Det er jo ret store kontante beløb, man får i hænderne, forklarer kassereren, der har været med i bestyrelsen de seneste otte år.

Julens Glæde har haft to indsamlere - én i Ringe og én i Søllinge og Sdr. Højrup, hvor foreningen blev stiftet i 1929. De går hver måned rundt til medlemmerne og indsamler, hvad hver især har tænkt sig at spare op til julen. For deres ulejlighed får de 35 kroner om året pr. medlem.

Det er efterhånden mange år siden, at spareforeningen kunne stille medlemmerne en forrentning af opsparingen i udsigt, men skulle kontingentet ligefrem mangedobles for at betale gebyr til banken, forudser kassereren, at det ville gå hårdt ud over tilslutningen.

Bankerne har tidligere spændt ben for Julens Glæde. Tidligere blev opsparingen udbetalt på check, men de er væk, så nu foregår udbetalingen ved bankoverførsel.

Efter årets udbetaling har foreningen 14.000 kroner tilbage i kassen. Når diverse udgifter er betalt og bestyrelsen har holdt sin årlige spisning, vil Bjarne Svendsen give de sidste penge til børneafdelingen på OUH.

Julens Glæde
Tidligere fandtes der spareforeninger med navnet Julens Glæde i både sogne og købstæder overalt i landet. Mange er forsvundet med det kontantløse samfund.I Nr. Lyndelse-Nr. Søby har Julens Glæde været i gang siden 1913 og måske tidligere. I år delte 135 medlemmer en opsparing på godt 720.000 kroner.

Også i Nr. Lyndelse er foreningen truet af højere udgifter til bankgebyrer. I dette tilfælde er det Sparekassen Fyn, der varsler prisstigninger. Gerda Larsen fra bestyrelsen håber dog, at det vil være muligt at finde en ordning, så foreningen kan fortsætte i 2018.

På Lyø er der også en aktiv Julens Glæde.

Slut med Julens Glæde: Banker spænder ben for julesparere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce