Skraldemand opgiver jobbet

Arkiv.
Foto: Peter Leth-Larsen

Skraldemand opgiver jobbet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Trusler og verbale overfusninger fra borgere - sammen med et rodet arbejdsforhold, smadrer arbejdsglæden.

FAABORG-MIDTFYN: 10 til 20 gange om dagen kommer utilfredse borgere hen og overfuser den enkelte skraldemand, som er ude for at hente affald.

Det - og et rodet arbejdsmiljø, har fået flere af skraldemændene fra HCS til at stille skraldebilen og gå frivilligt ind i arbejdsløshedskøen.

En af dem fortæller sin historie her, men han vil gerne være anonym af frygt for de borgere, som har truet ham - og fordi han har tavshedspligt som skraldemand.

- Man skal have en særlig psyke for at holde ud at blive overfuset så mange gange, siger skraldemanden.

Flere gange er han endda blevet truet med øretæver, fordi nogle borgere har været utilfredse med affaldsordningen.

- Jeg gør jo bare mit arbejde så godt, som jeg overhovedet kan. Faktisk henter jeg ofte skraldespande, som er placeret forkert, og som jeg derfor principielt ikke må tage med. Det er ikke min skyld, at der er rod i systemerne, siger han.

I stedet for at få en præcis ruteplan med angivelse af, hvor man skal køre hen hvornår, får skraldemændene hver dag en liste med de vejnavne, de skal køre igennem. Men listen er alfabetisk, så skraldemændene må selv hver dag planlægge deres ruter - og det giver større risiko for at misse en skjult skraldespand, mener skraldemanden.

Uanset hvis skylden er, når der ikke bliver tømt affald, er det skraldemanden og hans forhenværende kolleger, som står i forreste række, når borgerne bliver vrede.

- Ofte kommer der én løbende efter bilen - helt blålilla i ansigtet for at svine os til. Det er altså ikke morsomt, fortæller han.

Står forkert

Skraldemanden fortæller blandt andet, at rigtig mange gange, når nogen hidser sig op, fordi de ikke har fået hentet deres affald, er årsagen, at spanden ikke har stået rigtigt.

- Vi må ikke trække en skraldespand hen over eksempelvis perlegrus, fordi det er for hårdt for kroppen. Vi slæber omkring 200 skraldespande om dagen. Det kan altså mærkes. Borgerne skal kun flytte på én skraldespand ud til deres skel, konstaterer han.

Skraldemanden har i perioder arbejdet omkring 75 timer om ugen for at få tømt så mange spande som muligt, og selv om det giver gode penge, er det ikke tilfredsstillende.

- Mine børn sover, når jeg tager afsted - og ofte sover de også, når jeg kommer hjem. Så det går også ud over familielivet, siger han - og tilføjer, at hans kone har måttet tage mange sure miner, fordi han ikke har været tilfreds med sit job.

Ingen faste ruter

Et af problemerne ved affaldssystemet er, mener den forhenværende skraldemand, at de ansatte ikke har nogen faste ruter, og derfor ikke kommer til at kende områderne - og lære at hitte de besværlige huse.

- Når der er ugetømning som her i sommerperioden, burde man jo kun have fem ruter, så man lærer dem at kende, og kan huske, hvor der var problemer fra gang til gang. Men sådan er det slet ikke. Og derfor er der altid nye mennesker ude på ruterne.

De mange problemer med affaldsordningen har også fået en del andre skraldemænd til at kvitte jobbet. Derfor har den forhenværende skraldemand i løbet af de seneste måneder lært flere skraldemænd op.

Dyreborg værst

- Når vi skal lære nye mænd op, forsøger vi at undgå at komme til området omkring Dyreborg. For der er folk virkelig aggressive overfor os. Mere end andre steder. Til gengæld er der nærmest ingen problemer i Nr. Broby, hvor alle pænt sætter deres skraldespand ud til skellet, så vi bare tager den med uden at møde nogen borgere, siger den forhenværende skraldemand.

Han er gået til pressen, fordi han vil opfordre alle borgere, der har problemer med deres affald, til at tænke sig om.

- En stor del af ansvaret ligger inde på de forskellige kontorer, og hos borgerne selv, fordi de ikke overholder reglerne. Men det er os ude på ruterne, som får alle møgfaldene. Og det kommer vi altså ikke til at udføre vores arbejde bedre af - tværtimod, konstaterer han.

Skraldemand opgiver jobbet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce