Skræmmende lækkert: Græskarrisotto a la Bøgebjergskolen

Der skal lægges kræfter i, når man skal skære en hokkaido halvt over. Det og meget andet lærte eleverne i 3. klasse på Bøgehøjskolen, da de prøvede at lave græskarrisotto. Foto: Palle Søby

Skræmmende lækkert: Græskarrisotto a la Bøgebjergskolen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tusindvis af skolebørn over hele landet skal i disse uger få smag for græskar - ikke bare som noget, man kan pynte med til halloween, men også som noget, man kan spise. Det gjorde 3. klasse på Bøgehøjskolen i Vester Aaby torsdag.

Vester Aaby: Græskar i alle afskygninger og udformninger dukker op overalt i denne tid.

Men ud over at pynte og skræmme til halloween har græskar utallige anvendelsesmuligheder i madlavning, og mange af dem bliver i disse uger afprøvet på skoler over hele landet som led i projektet Go Cook.

Således også på en række skoler i Faaborg-Midtfyn, og avisen tog torsdag formiddag et smut forbi Bøgebjergskolen i Vester Aaby, hvor 3. klasse skulle lave noget så eksotisk som græskarrisotto.

- Mmmmm ... Det dufter af agurk, siger Laus Augustin Munk Nielsen, da han og kammeraterne får skåret en hokkaido op efter de anvisninger, de forinden har fået på video fra kokken Gorm Wisweh.

- Ja, det gør det. Det dufter faktisk af agurk, siger Jeppe Bang Sørensen med begejstring.

Da hokkaidoen er skåret ud og kernerne fjernet, skal den bages i ovnen i 45 minutter. Imens kan børnene gå i gang med risottoen.

- Argh! Det svider i øjnene, siger Jeppe, da han er i gang med at hakke løg.

- Jeg glæder mig til at smage det. Jeg synes, det er sjovt at lave mad, og derhjemme hjælper jeg også nogengange min mor med at lave mad, fortæller Laus.

De 11 elever knokler på og kan slutte formiddagen med en lækker, hjemmelavet græskarrisotto, som man skal et godt stykke ned i Italien for at finde magen til.

Græskarrisotto
Opskrift på græskarrisotto til fire personer:

1/2 hokkaido-græskar uden frø (ca. 500 g)

2 løg

4 fed hvidløg

2 spsk. olie

4 dl risotto-ris (320 g)

12 dl vand

2 hønsebouilon-terninger

1/2 tsk. salt

2 knivspids peber

8 spsk. revet parmesanost

Evt. 2 spsk. persille.

Græskarfyld:

Vask hokkaidoen, fjern kernerne og bag det i 45 minutter ved 220 grader.

Risotto:

Hak løg og hvidløg. Svits det et minut. Tilsæt ris og svits et minut. Hæld vand og bouillon-terninger i, tilsæt salt og peber. Koges ved svag varme under låg i ca. 20 minutter. Der skal stadig være en lille smule vand tilbage. Vend rundt indimellem.

Lad græskarret køle fem minutter. Skrab det bløde græskarkød ud af skrællen, mos det med en ske.

Kom græskarmos og parmesanost i risottoen og vend rundt. Drys evt. med persille.
- Det svider i øjnene, mærker Jeppe Bang Sørensen, da han putter løg i risottoen sammen med fra venstre Marcus Jäger Nielsen, William Frølund Rise og til højre Laus Augustin Munk Nielsen. Foto: Palle Søby
- Det svider i øjnene, mærker Jeppe Bang Sørensen, da han putter løg i risottoen sammen med fra venstre Marcus Jäger Nielsen, William Frølund Rise og til højre Laus Augustin Munk Nielsen. Foto: Palle Søby

Mere fokus på madlavning

- I dette skoleår har vi startet et nyt initiativ, som vi kalder "lo-ma" - det står for "lokal mad". Alle skolens klasser kommer i løbet af skoleåret til at have madlavning, ofte som bestemte temaer, hvor vi tager udgangspunkt i lokale produkter. For eksempel får vi i næste uge besøg af en vildtforvalter fra Valdemars Slot, der vil fortælle om fasaner, og så skal eleverne prøve at flå en fasan. På den måde passer Go Cook fint ind i det, vi har sat gang i på skolen, siger Claus Runge Sørensen, der er lærer på skolen og normalt underviser 6. klasse i madkundskab.

Følgende skoler i Faaborg-Midtfyn er med i projektet:

Gislev Friskole, Broskolen, Espe skole, Bøgebjergskolen, Nordagerskolen, Tingagerskolen, Øhavsskolen, Brobyskolerne, Trunderup Friskole, Brahesminde Skole, Heldagsskolen Vantinge, Hjemly Friskole, Sdr. Nærå Friskole og Midtfyns Efterskole, Carl Nielsen-Skolen, Enghaveskolen og Tre Ege Skolen.

William Frølund Rise og Laus Augustin Munk Nielsen fjerner kernerne, inden hokkaidoen skal bages 45 minutter. Foto: Palle Søby
William Frølund Rise og Laus Augustin Munk Nielsen fjerner kernerne, inden hokkaidoen skal bages 45 minutter. Foto: Palle Søby
Lærer Claus Runge Sørensen demonsterer, hvilke knive eleverne  skal bruge til at lave græskarrisotto. Foto: Palle Søby
Lærer Claus Runge Sørensen demonsterer, hvilke knive eleverne skal bruge til at lave græskarrisotto. Foto: Palle Søby
Sådan. Hokkaidoerne kommer 45 minutter i ovnen, og imens kan eleverne fortsætte med risottoen. Foto: Palle Søby
Sådan. Hokkaidoerne kommer 45 minutter i ovnen, og imens kan eleverne fortsætte med risottoen. Foto: Palle Søby
Græskar - og som her Hokkaido - kan bruges til meget andet end at pynte til halloween. Foto: Palle Søby
Græskar - og som her Hokkaido - kan bruges til meget andet end at pynte til halloween. Foto: Palle Søby
3. klasse på Bøgebjergskolen er blandt de mange skoler, der i disse uger prøver at lave mad med græskar under projekt Go Cook. Foto: Palle Søby
3. klasse på Bøgebjergskolen er blandt de mange skoler, der i disse uger prøver at lave mad med græskar under projekt Go Cook. Foto: Palle Søby
3. klasse på Bøgebjergskolen er blandt de mange skoler, der i disse uger prøver at lave mad med græskar under projekt Go Cook. Foto: Palle Søby
3. klasse på Bøgebjergskolen er blandt de mange skoler, der i disse uger prøver at lave mad med græskar under projekt Go Cook. Foto: Palle Søby
Laus, Jeppe og Marcus har i hvert fald lært, hvordan man hakker løg på den bedste måde. Foto: Palle Søby
Laus, Jeppe og Marcus har i hvert fald lært, hvordan man hakker løg på den bedste måde. Foto: Palle Søby
Lærer Claus Runge Sørensen guider eleverne i at skære en hokkaido over. Foto: Palle Søby
Lærer Claus Runge Sørensen guider eleverne i at skære en hokkaido over. Foto: Palle Søby

Skræmmende lækkert: Græskarrisotto a la Bøgebjergskolen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce