Skole som på oldemors tid


Skole som på oldemors tid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

HISTORIE: At træde ind i Gærup Skolemuseum er som at træde ind i en tidslomme
GÆRUP:Uvorne unger er ikke en ny opfindelse. Selv om oldemor måske hårdnakket påstår det modsatte, var de gamle stråtækte landsbyskoler ikke fyldt med små dydsmønstre, der andægtigt lyttede til degnens prædiken fra sit kateder.

Hvor vore dages børn bruger tuschen, når de keder sig i skolen, var det i starten af forrige århundrede lommekniven, der blev taget i brug.

Man kan få syn for sagen på skolemuseet i Gærup, hvor de gamle træpulte er fyldt af dybe furer, snittet af elever, der måske var ved at gå til af kedsomhed under en af de ni ugentlige timer i kristendomsundervisning.

En tidslomme

At træde ind i det lille museum nær Korinth er som at træde ind i en tidslomme. Et par tornystre hænger for enden af de hårde træbænke, lærerens fjerpen stikker op af blækhuset, og på danmarkskortet, der hænger ved siden af den gamle trætavle, går den tyske grænse stadig ved Kongeåen.

Var det ikke, fordi den hengemte lugt af madpakker manglede, ville illusionen være perfekt.

En flok frivillige, nogle af dem tidligere elever, arbejder hårdt for at bevare den gamle Sybillesminde Skole, som den var indtil lukningen i 1955. Alt interiøret er originalt, det samme er samlingen af historiske skolebøger.

Den første folkeskole

Skolen var en af de oprindelige reventlowske skoler, der blev stiftet af greven på Brahetrolleborg i slutningen af 1700-tallet. På rejse i Tyskland havde greven lært om de seneste tanker om undervisning og besluttede ved hjemkomsten til Fyn at oprette en række skoler for børnene af egnens bønder. Skolen i Gærup var den første og betegnes af og til som Danmarks første folkeskole.

Museet blev oprettet i 1975, og den lokale folkemindesamling har også fået plads på den gamle skole. Omkring 400 gæster lægger hvert år vejen forbi Gærup Skolemuseum. Publikum består især af folk, der er flyttet fra egnen for mange år siden, men alle er naturligvis velkomne.

Gærup Skolemuseum ligger på Sybillesvej 3 i Gærup ved Korinth.

Åbent hver lørdag fra 14 til 16. Uden for åbningstiden kan besøg aftales på 62 65 15 10.

Entré: 10 kroner for voksne, fem kroner for børn.

Skole som på oldemors tid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce