Skam-universet er dybt fascinerende, men mennesker har også brug for mennesker, lyder budskabet fra kulturformidler Mia Ben-Ami.

Faaborg: Den norske ungdomsserie "Skam" har taget danske unge med storm, og Faaborg-Midtfyn Bibliotekerne er også ramt af feberen. Lørdag var biblioteket vært for 60 Skam-entusiaster. De kom fra hele landet - fra Hjørring til Valby - og mødtes i Helios, for at dyrke deres fælles lidenskab. Det kunstigt skabte - men ifølge kendere yderst realistiske Skam-univers - blev så at sige blev bragt ud i virkeligheden.

Deltagerne er alle medlemmer af forummet kosegruppa.dk med 40.000 medlemmer, som rådyrker serien. Og de blev guidet igennem dagens program af Emil Nørrelund - selv stor Skamfan - der blandt andet er kendt fra programmer som Hjerteflimmer og Tværs.

Ifølge kulturformidler Mia Ben-Ami fra Faaborg-Midtfyn Bibliotekerne er målet med SkamDagen blandt andet om at få Skam-dyrkerne til at mødes i den virkelige verden.

- Vi vil gerne møde de unge, der hvor de er. De unge er svære at komme i kontakt med, og det er noget, vi kæmper med. De fællesskaber, de har på de sociale medier, vil vi gerne bringe ud i virkeligheden. Giver dem mulighed for at mødes omkring de ting, der interesserer dem, siger hun.

Er der ikke ved at opstå en meget dyb kløft mellem generationerne, når det handler om kultur?

- Det er i hvert fald noget, vi bliver nødt til at tage alvorligt. Og det er måske også noget, vi bliver nødt til at ændre på. Jeg tror ikke, det er sundt for de unge udelukkende at sidde bag skærmene. Mennesker har brug for mennesker, vi har brug for det sociale - nogen at være sammen med i virkeligheden, siger Mia Ben-Ami.  

De første tre sæsoner af serien er løbet over skærmen, og i øjeblikket ventes der i nærmest ulidelig spænding på sæson fire. Verdens beste ungdomsserie er "Skam" blevet kaldt, og det er der en grund til, forklarer Mia Ben-Ami.

- Det er vanvittigt fascinerende univers, når man er inde i det - personerne er ikke bare karakterer i en tv-serie - de lever også et liv på de sociale medier, hvor manuskriptforfatterne holder personerne i live på facebookprofiler etc. Det er et meget realistisk univers - vi tror på karaktererne. De formidler ægte følelser - man føler simpelthen så meget med de her karakterer, forklarer hun.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på lokalredaktionen i Faaborg med særligt fokus på børne- og undervisningsområdet, samt hvad der rør sig i det lokale erhvervsliv.