Skal forbedre vandkvaliteten: Egeskov kæmper med arsen i drikkevandet

Derer masser af godt vand, også i undergrunden omkring Egeskov Slot, men mængden af sundhedsfarlig arsen i vandet er for høj. Arkivfoto: John Fredy

Skal forbedre vandkvaliteten: Egeskov kæmper med arsen i drikkevandet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Faaborg-Midtfyn Kommune har udstedt et påbud om, at Egeskov Slot renser sit vand bedre for giftig arsen.

Kværndrup: Gennem længere tid har der været for meget af det sundhedsfarlig stof arsen i drikkevandet fra Egeskov Slots eget vandværk, og derfor har Faaborg-Midtfyn Kommune nu stillet krav om, at slottet får styr på arsen-problemet inden 1. november.

Rundt om i verden strides eksperter om, hvor farligt arsen er, men der er almindelig enighed om, at arsen i et eller andet omfang er kræftfremkaldende.

Arsen er et stof, der forekommer naturligt i undergrunden, nogle steder i højere grad end andre, og i Danmark må der højst være fem mikrogram arsen i en liter drikkevand. Siden foråret 2016 har prøver fra vandværket på Egeskov Slot vist et arsenindhold på mellem 5,4 og 6,8 mikrogram, og selv om det ikke er nogen alarmerende overskridelse, så er det nok til, at kommunen nu udsteder et påbud om at forbedre drikkevandkvaliteten.

- Vi har nogle grænseværdier, og de skal selvfølgelig overholdes, siger ingeniør i kommunens miljøafdeling Elin Christophersen.

Tidligere har det nærliggende Kværndrup Vandværk også haft problemer med for meget arsen i vandet, men her er mængden af det giftige stof bragt ned ved at pumpe på en ny måde fra vandværkets forskellige boringer, oplyser miljøingeniøren.

Når vandet kommer op af jorden ved Egeskovs vandværk er der ifølge kommunen hele 23 mikrogram arsen pr. liter vand, men særlige filtre sørger for at fange det meste, før vandet sendes ud i slottets vandhaner. Ifølge Egeskovs direktør Henrik Neelmeyer er der nu sat fuld fart på en afdækning, om nye tekniske løsninger kan bringe arsen-mængden længere ned.

- Vi skal selvfølgelig have problemet løst, så vi overholder reglerne, og vi arbejder med forskellige ændringer af vores vandværk. Det er en ret bekostelig affære, men vand er en vigtig resurse, og det vil være ærgerligt ikke at bruge alt det gode vand, vi har i Egeskovs undergrund, siger Henrik Neelmeyer.

Direktøren vurderer, at prisen for at bygge om på slottets eksisterende vandværk hurtigt kan løbe op i en halv million kroner, men af en ekspert på området har han fået at vide, at der findes en mere enkel og billigere løsning, der er tilladt i Assens Kommune, men ikke i Faaborg-Midtfyn.

- Så det skal vi have en snak med Faaborg-Midtfyn Kommune om efter sommerferien, siger Henrik Neelmeyer.

Kan det ikke lykkes at få bragt arsen-niveauet fra Egeskovs eget vandværk ned, er alternativet at få vand fra Midtfyns Vandforsyning. Allerede i dag kommer en del af drikkevandet på Egeskov fra Midtfyns Vandforsyning, blandt andet det, som bruges på Café Jomfru Rigborg. Ender situationen dér vil vandet fra Egeskovs eget vandværk dog ifølge miljøingeniør Elin Christophersen stadig kunne bruges til vanding af planter i slottets store park og have.

Skal forbedre vandkvaliteten: Egeskov kæmper med arsen i drikkevandet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce